JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronik från gräsrötter ska bygga smarta elnät

surfRf-kort i open source

för smarta elnät

Ett amerikanskt uppstartsföretag har inte bara ett eget popband utan säljer dessutom utvecklingskort för energistyrning i bostäder. Kortet är öppenkod, open source, och People Power hoppas att det ska bli grunden för ett system av kompatibel energiteknik för hemmet.
Amerikanska People Power lanserar sig som en miljövänlig entreprenör. Tilltalet är hämtat från den amerikanska alternativrörelsen på 70-talet, People Power, ”makt åt folket”, fast nu i den dubbla betydelsen ”energi åt folket”.

På marknadsföringsfront har företaget en facebooksida där du bland annat kan förbinda dig att stänga av ett antal elförbrukare på Earth Hour. Företagets twittersida bär budskap som ”Take care of the earth and she will take care of you” och ”Make love, not carbon footprints”.

Dessutom har företaget ett eget popband, People Power Band, som kommer att uppträda live i Washington på National Mall på Jordens dag den 22 april.

– Jo, vi finns verkligen överallt, säger David Moss, företagets teknikchef.

– Det här är inte det första startuppföretaget för några av oss i People Power. En erfarenhet som vi har gjort är att om man verkligen vill lyckas så måste man samla ihop ett gäng mycket drivna personer och sedan måste man sprida ut verksamheten i många olika riktningar.

– Därmed blir inte vägen till framgång beroende av att du lyckas i varje enskild nisch – vi satsar inte alla pengar på samma häst.

Produktportföljen är liten, men bred: en ordbok i Smart Gridterminologi, en t-shirt och en miljövänlig shoppingväska. Och – framför allt — ett utvecklingskort för trådlös energistyrning i hemmet.

People Powers grundläggande koncept är att hjälpa folk spara pengar på energiräkningen. Fokus ligger på boendemiljöer.

Den tekniska lösningen grundas på ett utvecklingskort under öppen källkodslicens, alltså gratis för företag och privatpersoner att använda.

Förhoppningen är att andra ska konstruera varianter av den.

– Därmed kan utvecklare enkelt förverkliga sina egna idéer utan att behöva uppfinna hjulet på nytt, säger David Moss.
people power
olpc
People Powers logotyp liknar
den för FN-datorn XO-1.


People Power hoppas att öppenkodsmodellen ska leda till att det uppstår ett ekosystem kring kortet — tekniska lösningar som är interoperabla och med minimal ansträngning kan sättas samma till större system.

– Interoperabiliteten gör att det smarta elnätet kan växa fram snabbt och friktionsfritt, säger David Moss.

People Power är inte först med att lansera hårdvara enligt öppenkodsmodellen. Bland annat finns ett utvecklingskort kallat Arduino i fler olika varianter och så finns forumet Opencores för IP-kärnor till FPGA-processorer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)