JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
De tre största kinesiska telekomoperatörerna kommer att minska sina investeringar i infrastruktur med över 20 procent i år. Det är en större nerdragning än väntat, och kommer att slå hårt mot Ericsson, enligt en analytikerrapport.
Under den senaste lågkonjunkturen var det Kinas investeringar i 3G-teknik som höll försäljningsnivåerna uppe i telekomvärlden. Nu säger analyshuset Barclays Capital att nedgången där i år blir 21 procent totalt och nedgången på mobilsidan kan bli hela 25 procent, enligt en rapport som citeras av tidningen EE Times. I pengar räknat skulle det innebära att investeringarna i år stannar på 280 miljarder kronor.

Att investeringstakten skulle avta var väntat, men inte att inbromsningen skulle bli så kraftig. Nedgången fördelar sig ojämnt mellan de tre stora operatörerna China Unicom, China Telecom och China Mobile.

China Unicom kommer att minska mest, där går investeringarna ner med 35 procent i år, till 78 miljoner kronor. China Telecom väntas på fastnätssidan bibehålla investeringsnivån från ifjol på runt 30 miljarder kronor. På mobilsidan väntas dock investeringarna halveras, till 29 miljarder kronor, efter att ha dubblerats i fjol. China Mobile kommer bara att minska sina investeringar med 5 procent.

Enligt analysen är det Ericsson som drabbas hårdast av nedgånarna, följt av Nokia Siemens Networks, Alcatel Lucent och Motorola. Kinesiska Huawei och ZTE väntas klara sig bättre.

Bland halvledartillverkarna är det FPGA-jättarna Altera och Xilinx som är mest utsatta för neddragningar på basstationer och annan trådlös infrastruktur, skriver EE Times.

Enligt en rapport tidigare i veckan från Isuppli (länk) väntas marknaden för mobil infrastruktur totalt gå ner med 1,8 procent i år, för att därefter växa med några få procent om året fram till 2013. Förvisso har en del operatörer börjat investera i LTE-nät, men det uppväger inte nergångarna på 3G-sidan, skriver Isuppli i den rapporten.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)