JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. FreeRTOS röstades till toppen
Från ingenstans gick FreeRTOS plötsligt upp i ledningen i tidningen Embedded Systems Designs årliga enkät — det röstades fram till det populäraste operativsystemet bland inbyggnadsutvecklare. Elektroniktidningen har ringt och gratulerat Richard Barry, operativsystemets skapare. Som delvis ställer sig frågande till resultaten.
Frågan från Embedded Systems Design löd "Kryssa för de operativsystem som du överväger att använda under de kommande tolv månaderna”. FreeRTOS fick flest kryss.

Det anmärkningsvärda är att operativsystemet inte ens syntes i undersökningen året innan — en nykomling gick direkt upp på första plats.

Det är i alla fall så det ser ut.

Richard Barry, operativsystemets skapare, på brittiska Wittenstein High Integrity Systems, säger sig oblygt inte vara förvånad över resultatet. Men han är skeptisk till tanken på att
Wittenstein
Wittenstein på ESC i Nürnberg i år
FreeRTOS skulle ha gjort sitt genombrott under det senaste året. Och skälet är lika oblygt.

— Om FreeRTOS hade funnits med som ett svarsalternativ förra året, så hade vi säkert fått samma placering.

— Det är nog bara vissa delar av branschen som detta kommer som en överraskning för, säger Richard Barry, med en känga till tidningen Embedded Systems Design.

— Eftersom FreeRTOS är öppenkod finns det en tendens till att det ignoreras — det finns ingen marknadsföringsbudget bakom det.

Halvledartillverkare efter halvledartillverkare har däremot under de senaste 2—3 åren tagit FreeRTOS till sitt hjärta. Operativsystemet är öppen källkod och erbjuds typiskt som verktyg i den fria utvecklingsmijön till utvecklingskort.

— Om du promenerade runt på inbyggnadsmässan Embedded World så kunde du se FreeRTOS i många bås, hos Atmel, Renesas, NXP, med flera, säger Richard Barry.

Det laddades ner 80 000 gånger förra året.

— Även om de flesta bara laddar hem det och sedan kastar bort det, så behövs det bara att en liten procent blir intresserad för att det ska få effekt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)