JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Operatörer missar debitering för hundratals miljarder
Världens teleoperatörer förlorar 40 miljarder dollar — nära 300 miljarder kronor — varje år på grund av felaktig eller utebliven debitering. Med bättre teknik skulle förlusterna kunna minskas avsevärt. Det skriver revisionsföretaget KPMG i en rapport.
Enligt KPMGs årliga Global Revenue Assurance Survey är problemet stort — över hälften av de tillfrågade 74 operatörerna i 46 länder säger att förlusterna är över 1 procent av omsättningen, och i vissa utvecklingsländer är siffran så hög som 10 procent.

Förlusterna kan uppstå på många ställen. Typiska orsaker är att debiterbara samtal registreras som gratissamtal eller att internationella samtal debiteras som nationella. I många fall är det felaktigt konfigurerade debiteringssystem som är orsaken, konstaterar nyhetsbrevet Cellular News.

I omkring hälften av fallen är orsaken okänd — operatörerna saknar helt enkelt verktyg för att identifiera var förlusterna åsamkas. Även detta problem är värst i utvecklingsländerna, där bara 10 procent av förlusterna kan kopplas till någon enskild orsak. Rapporten konstaterar att brottslig verksamhet förekommer, men att omfattningen av denna är svår att bedöma då så mycket data saknas.

Just problemen med felkonfigurerade och därmed feldebiterade utlandssamtal är vanligast i utvecklingsländerna, skriver rapporten. I utvecklade länder är det i stället förbetalda SIM-kort för mobilabonnemang som orsakar störst förluster.

Bättre teknik och mer utbildad personal pekas ut som nyckelfaktorer för att lösa problemet. Såväl nätverken som debiteringssystemen och kopplingarna däremellan behöver förbättras, rutiner måste skärpas och uppdateringar automatiseras, enligt rapporten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)