JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bred minnesbuss överraskar i Ipad
I lördags började Apple sälja sin omsusade surfplatta Ipad. Drygt 300 000 såldes första dagen. En av dem hamnade hos teknikanalytikerna på Techinsights, som omedelbart skruvade isär den för att se vad som fanns inuti. Och fann en 64 bitar bred minnessbuss.
En bredare minnesbuss, 64 bitar i stället för 32 som i Iphone och Ipod Touch, var den största överraskningen i Ipad enligt Techinsights, ett systerbolag till den amerikanska tidningen EE Times. Bussen går mellan Apples egna processor A4 och huvudminnet, och "indikerar behovet av rikare grafik" skriver David Carey på Techinsights i en rapport (länk) som citeras av systerorganet.

Rapporten konstaterar också att Samsung står för de 64 Gbyte NAND-flash som sitter i den Ipad man skruvat isär, medan Toshiba nämns som flashleverantör till andra modeller. Noterbart är också att Ipad har tre kretsar för styrning av pekskärmen i stället för en enda. Två av dem kommer från Broadcom, och har använts även i tidigare Appleprodukter. Den tredje är från Texas Instruments.

Broadcom har också fått leverera det kombinerade wlan- och Bluetoothchipset. Ljudkodeken kommer från Cirrus Logic, medan Linear Technologies står för två laddningskretsar och Dialog Semiconductor står för strömhanteringen (power management).

Carey noterade också att såväl kretsar som många andra konstruktionslösningar har funnits i tidigare Applekonstruktioner, som Iphone och Ipod.

Spekulationerna om hur många Ipad som Apple kommer att lyckas sälja under året går vitt isär. Mest optimistisk är analytikerna på Isuppli, som spår 7,1 miljoner exemplar. Analytikerkollegorna på IDC tror på mindre än hälften och menar att hela segmentet handdatorer kommer att stanna på sex miljoner sålda.

Den version av Ipad som börjat säljas stöder enbart kommunikation via wlan och Bluetooth. En version för 3G ska enligt planen börja säljas om ett par veckor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)