JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk TV kör Android
lava

Svensk tv kör Android

Nu finns den första tv:n med en inbyggd Androidplattform. Och tillverkaren är svensk — People of Lava från Stenungsund. Tv:n i sig styrs dock inte via Android.
Tv:n fungerar som vilken Androidmobil som helst —- du kan surfa på Internet, kolla filmer på Youtube, använda Facebook, kolla eposten och så vidare — alla appar för Android fungerar också här.

De vanliga tv-funktionerna styrs däremot inte via Android.

— Nej, i denna version är tv:n och "datorn" separata. Enkelt uttryckt är det en tv med en dator i, säger Martin Ljunggren, marknadschef på People of Lava.

Androidgränssnittet styrs exempelvis inte via tv-fjärrkontrollen utan via ett trådlöst tangentbord med mus. Användaren skrollar via tangentbordet eller musen, och det finns ingen motsvarighet till mobiltelefonens pekskärm.

Designen görs tillsammans med tyska Designit men elektronikkonstruktionen görs av företaget självt.

— Vi jobbar lite som med legobitar, eller som Dell i pc-världen, och plockar det bästa från olika underleverantörer och får dem att jobba tillsammans med varandra och med våra ingenjörer, säger Martin Ljunggren.

Företaget har producerat tv-apparater sedan 2001 under namnet Lava Electronics med framgångar i bland annat Spanien och Ryssland, och i hotell.

Android-apparaterna heter "Scandinavia", stöder HD-tv upp till 1920 x 1080 och finns i storlek upp till en 55-tummare. En 42-tummare kommer att kosta runt 24 000 kronor.

Androidsystemt körs, precis som i många smartmobiler, på en Arm Cortex A8-processor på 833 MHz.

Arms konkurrent Mips är annars den som gjort mest väsen av möjligheten att anpassa Android för tv-bruk. Företaget har bland annat anpassat användargränssnittet för soffavstånd, och stöder Android via fjärrkontroll. Dessutom har Mips med partners utvecklat stöd för exempelvis Video-on-demand och DLNA, ett protokoll för att strömma kodad media mellan apparater.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)