JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lovar LED med glödlampskvalitet
Japanska Verbatim tänker nästa år lansera en lysdiodsbaserad glödlampsersättare med Ra-värde på 98, ytterst nära glödlampans värde på 100. Dagens bästa lysdioder har Ra kring 96.
LED-baserat ljus kryper allt närmare glödlampans ljus när det gäller kvalitet. En av de viktiga kvalitetsfaktorerna är Ra-värdet, som något förenklat anger hur naturtroget ljuset återger färger på de belysta föremålen.

Japanska Verbatim, dotterbolag till Mitsubishi och kanske mest känt för sina datalagringsprodukter från disketter till dvd- och bluray-skivor, gör nu en storsatsning på området. Företaget ska redan i år introducera sina första lysdiodsbaserade lampor, i socklar som kan ersätta såväl halogenlampor som konventionella glödlampor. Dessa kommer att finnas i varmvita versioner och ha prestanda i paritet med övriga marknaden, exempelvis livslängd på 35 000 timmar, 80 procent lägre energibehov.

Nästa år lovar dock företaget en ny generation lampor, byggda på violetta LED till skillnad mot de blå LED som används idag. Den violetta LED:en kommer, tack vare tillsatser av röd, grön och blå fosfor, att nå Ra-värde på 98, skriver företaget i ett pressmeddelande. Dessa lysdioder, och även fosfortillsatserna, tillverkas av Mitsubishi.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)