JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. RYKTE: Google släpper fritt videoformat
Ett rykte som gör många upphetsade just nu är att Google kommer att släppa videoformatet VP8 fritt — en teknik som företaget fick vid köpet av On2 Technologies i februari.
Frisläppandet av VP8 ryktas ske nästa månad

Det kan komma att lösa ett av de stora problemen med version 5 av webbspråket HTML som idag ännu inte lyckats standardisera ett videoformat.

Problemet med H.264 — en annan standardkandidat för HTML 5 — är att den i likhet med övriga MPEG-standarder har en licenskostnad.

Det kan också innebära ett svårt slag för Adobe vars teknik Flash dominerar presentationen av video på webben idag. I HTML 5 är VIDEO ett standardnyckelord och det blir tekniskt lika enkelt att stoppa in video på en webbsida som det idag är att stoppa in en bild. Den som presenterar video på webben idag är hänvisad till att baka in den i olika ostandardiserade nyckelord med krånglig syntax.

En av videokandidaterna till HTML5, Ogg Theora, har länge hävdats vara fritt från teknik som behöver licensieras. Men det har alltid funnits tvivel om huruvida detta stämmer. Dessutom har Ogg Theoras kvalitet ifrågasatts.

Både Ogg Theora och VP8 härstammar från On2 Technologies, där VP8 är den senaste generationen.

Läs även ”Google köper video-IP-företag”.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)