JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 150 lumen per watt i lysdiod nästa år
I slutet av nästa år massproducerar Seoul Semiconductor växelströmslysdioder som levererar ljusstyrkan 150 lumen/watt. Det är mer än vad likströmslysdioder av idag klarar.
Dioden är det senaste tillskottet till Seouls diodfamilj Acriche, som i massproduktion idag har en verkningsgrad på som mest 100 lumen/watt.

Acriche fungerar utan likriktare vilket enligt Seoul Semi är unikt och dessutom gör tekniken billigare, effektivare och eventuellt också livskraftigare i och med AC/DC-omvandlare i vissa fall sätter gränsen för en lysdiodslampas livslängd, där dioden i sig skulle hållit längre.

Den nya Acrichedioden ska ha en livslängd på 35 000 timmar.

Acriche är bara en lysdiod. Inte en färdig lampa. Men den används i massproducerade diodlampor från två av världens största belysningstillverkare.

Sedan slutet av mars jobbar världens mest kände lysdiodsforskare, Shuji Nakamura, som vetenskaplig rådgivare åt Seoul Semiconductor. Han är professor på UCSB och har medverkat i utvecklingen av både vita lysdioder och blå laserdioder. Idag utvecklar hand bland annat en galliumnitridbaserad solcell.

Svenska Optoga är en av Seoul Semiconductors samarbetspartner.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)