JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Arm ska få Windows
En partner till processortillverkaren Marvell håller på att portera Microsofts operativsystem Windows till processorn Arm.
Det berättar nyhetssajten EE Times.

Förra veckan avslöjade Arm att det i höst kommer att dyka upp Armprocessorer för servrar. Nu avslöjar Marvell att företaget utvecklar en serverprocessor på Arm, en fyrkärna.

Marvell har flera kunder till kärnan, som kommer att använda den för att bygga servrar i 40 nm-teknik.

Dessutom avslöjar Marvell att en av dess partners håller på att portera Microsofts operativsystem Windows till fyrkärnan.

Serverdatorer är idag en nisch som Arm nästan helt står utanför. Och det här är första gången som det rapporteras om ett kommersiellt projekt att portera Windows till processorn Arm. Både servrar och Windows körs idag, liksom skrivbords-pc, huvudsakligen på x86-processorer. Medan Arm har sin starka position i mobiltelefoner och andra typer av inbyggda system.

Armserverprocessorer kommer att finnas på marknaden i år.

— Det finns en stor öppen nisch på denna marknad eftersom den domineras av x86 och Arm kan erbjuda ett genombrott vad gäller energikonsumtion, säger Simon Milner på Marvell.

Enligt honom drar Armprocessorn en femtedel av energin hos motsvarande x86-processor.

Marvells processor Armada 310 kör i 1 GHz och drar 700 mW och kan enligt Marvell skalas upp till 2 GHz utan att komma över en watt.

— Vi kommer att använda den som språngbräda och rada upp ett antal kärnor i 40 nm, och lägga till en rik uppsättning perferigränssnitt, säger Simon Milner.

Armprocessorer är vanligen billigare än x86-processorer eftersom cpu-kärnan är enklare och därmed mindre, och tillverkningskostnad är proportionell mot chipsyta. Intel Xeonprocessorer kostar några hundra dollar. Armmultikärnor kostar neremot 35 dollar.

— Men vi kommer att lägga på lite extra på Armserverchipsen. De kommer inte att kosta som mobilprocessorer, säger Simon Milner.

Andra partners till Marvell jobbar med att ta fram programvara för x86-virtualisering på Arm, av det slaget som används i serverprocessorer.

Här är en länk till en experimentell sajt som kör Linux på en Marvell Armprocessor redan idag.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)