JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Toshiba öppnar plånboken
Den japanska teknikkoncernen Toshiba ska investera över 25 miljarder dollar under de närmaste tre åren, med fokus på halvledarutveckling, kärnkraft och solenergi. Målet är att fyrfaldiga vinsten.
Det rör sig om stora pengar när Toshiba presenterar sin utvecklingsagenda för tre år framåt. Företaget ska investera 14 miljarder dollar i produktionsanläggningar, där huvuddelen ska gå till halvledare och stora delar också till kärn- och solenergi. Det innebär en ökning med nära 75 procent av investeringsbudgeten jämfört med fjolåret. Därtill ska 11,6 miljarder dollar läggas på forskning och utveckling.

– Världen har förändrats sedan den globala finanskrisen, och det måste Toshiba också göra, säger företagets vd Norio Sasaki till nyhetsbyrån AP.

Ambitionen är förstås att investeringarna ska öka omsättningen - framför allt utanför Japan - och öka vinsten. Vinsten ska fyrfaldigas och nå nära 5 miljarder dollar om tre år, samtidigt som försäljningen ska ökas med 25 procent till 86 miljarder dollar.

Bland de stora investeringarna märks en ny fabrik för flashminnen i centrala Japan som ska börja byggas i sommar och stå färdig nästa vår. Fabriksplanerna fanns tidigare, men lades på is i och med finanskrisen. Toshiba är redan världens näst största producent av Nand-flash.

Inom energiområdet räknar Toshiba -  i kärnkraftssammanhang mer känt genom sitt dotterbolag Westinghouse - att få beställningar på 39 kärnkraftverk världen över fram till 2015. Därtill har man fått order på tre enorma solenergianläggningar i Japan och ska där även utrusta 10 000 bostäder med solenergisystem.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)