JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Spel och navigering lyfter mems
Trenden att använda accelerometrar och gyron i smartmobiler och annan bärbar elektronik väntas ge tillverkare av mikromekanik rejält klirr i kassan under de närmaste åren. Att navigera inomhus, utan hjälp av GPS, är en tänkbar tillämpning.  
Gyrot är en viktig pusselbit när det kommer till rörelseavkännade funktioner i smartmobiler och annan elektronik.

Inte förvånade var det Apple som var först att introducera mems-gyrot i sin Iphone4, som släpptes i början av sommaren. Ett treaxligt gyro från ST Microelectronics tog därmed för första gången plats i en smartmobil på marknaden.

– Iphone var först, men jag förväntar mig att andra smartmobiler med gyron kommer att lanseras innan årets slut, säger Chris Schreck, analytiker på IMS Research.

Han menar att accelerometern har bekräftat nyttan av rörelseavkänning i mobiler och nu är det många mobiltillverkare som är intresserade av att skapa betydligt mer sofistikerade funktioner i sina produkter genom att kombinera en accelerometer med ett gyro. Enligt en ny studie från IMS Research kommer marknaden för gyron i mobiler att växa med hela 150 procent under nästa år, jämfört med i år.

Till en början kommer gyrot främst att öppna upp för en mängd nya typer av spel i morgondagens smartmobiler genom att tillåta sexaxlig avkänning. Det innebär att användaren kan samspela med mobilen genom att röra den till höger, till vänster, framåt, bakåt, uppåt och neråt.  

– Men under 2013 väntar vi oss att rörelsesensorer kommer att spela en roll i navigation inomhus där GPS-signaler inte kan ge tillräcklig noggrannhet. Med både en accelerometer och ett gyro kan mobilen känna av hur man går och i vilken riktning. Förhoppningen är att man ska kunna positionera med en noggrannhet på en meter, säger Chris Schreck.

Lyssnar man på analysföretaget Isuppli så är det också accelerometrar och gyron som kommer att stå för den största tillväxten när det gäller mikromekaniska komponenter under de närmaste åren.

I år väntas mems-marknaden växa för första gången sedan år 2007, enligt Isuppli.  En tillväxt på drygt 11 procent jämfört med i fjol är vad som väntas. Och tillväxten håller i sig åtminstone till år 2014 då marknaden är värd 9,8 miljarder dollar, spår analysföretaget (se tabellen underst).

Väljer man istället att titta på antalet mems-komponenter som väntas säljas så möts man av en än starkare tillväxt, från 3,44 miljoner i fjol till 8,5 miljoner år 2014, enligt Isuppli. Framförallt är det smartmobiler och annan konsumentelektronik som driver på. År 2014 spås de två teknikområdena sluka nära en tredjedel av all mems-försäljning.   

Samtidigt är Isuppli noga med att påpeka att munstycken för bläckstråleskrivare fortfarande år 2014 kommer att vara den mems-komponent som står för den största omsättningen, över 2 miljarder dollar. Inom denna sektor finns dock ingen tillväxt, hävdar Isuppli.

På Isupplis försäljningstopp för år 2014 väntas accelerometrarna inta en andra plats, med en säljsiffra runt 1,7 miljarder dollar, trycksensorer ta tredjeplaceringen med 1,4 miljarder dollar, gyron nå fjärde plats med 960 miljoner dollar, medan optiska mems-komponenter för displayer tros muta in femteplatsen med en försäljning kring 940 miljoner dollar.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)