JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mekanisk grind tål 550 °C

Mekanisk grind
tål 550 °C

Amerikanska forskare har byggt en elektromekanisk logisk inverterare av kiselkarbid som klarar temperaturen på Merkurius yta och i en jetmotor.
Forskarna, på Case-universitetet i Cleveland, går nu vidare för att se om de kan implementera en minnescell i samma  material. I så fall står vägen öppen till att bygga en processor som kan arbeta i temperaturer långt över dagens kiselkarbidtransistorer, som klarar kanske 250–300 °C.

Ett problem – som forskarna dock tror sig kunna övervinna – är att omkopplarna idag går sönder efter bara 2 miljarder växlingar.

Omkopplarna är några hundra nanometer stora och etsade i kiselkarbid med hjälp av elektronstrålelitografi och svavelhexafluorid.

Forskarna hoppas kunna höja klockfrekvensen från dagens 500 kHz till 1 GHz, det vill säga till ett tempo motsvarande dagens transistorlogik. Men med läckströmmar som är i praktiken noll vid 500 °C.

Omkopplaren är en liten arm fastsatt i basen, som en morsenyckel, som kortsluts i toppen av elektrostatiska krafter.

Serverparker är ytterligare ett möjligt användningsområde som den höga värmetåligheten öppnar, enligt forskarna, eftersom behovet av kylning är mindre.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)