JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt parallellspråk fritt från tidsbuggar
Ett program skrivet i en ny dialekt av Java kan med säkerhet inte drabbas av underliga buggar när det körs på en multikärna. Universitetet i Illinois känner sig moget att släppa en första skarp version av DPJ, Deterministic Parallel Java.
Program skrivna i DPJ är garanterat deterministiska, vilket betyder att de producerar exakt samma resultat oavsett i vilken ordning programmets olika parallella delar utförs. Parallellprogrammering resulterar annars ofta i svårfångade buggar som har att göra med exekveringsordningen, som till råga på allt dessutom kan uppträda sporadiskt och därmed vara svåra att upptäcka, än mindre korrigera.

DPJ-programmeraren kan utgå från ett program skrivet i klassisk Java, och splittra upp det med hjälp av DPJ-tilläggen, till ett program som fördelar beräkningarna på flera kärnor.

Enligt forskarna är språket ett sätt att göra parallellprogrammering enklare. Samtidigt är det ett sätt att introducera så kallade objektorienterade språk som Java, C# och C++, in i parallellprogrammeringsvärlden – som kallats ”Backi tempel” eftersom det länge dominerats av Fortran, ett språk skapat av IBM-forskaren John Backus på 50-talet.   

Idag stöds Java av DPJ, men de dialektala tilläggen skulle även kunna införas i andra objektorienterade språk. Forskarna arbetar också på att introducera motsvarande koncept i parallella språk som Cilk och OpenMP.

Forskarna på Illinoisuniversitetet samarbetar med både Microsoft och Intel.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)