JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PMC-Sierra köper Wintegra
Det amerikanska halvledarföretaget PMC-Sierra köper sin branschkollega Wintegra, specialist på nätverksprocessorer för basstationer. Med köpet hoppas PMC-Sierra ta rygg på den snabbt växande marknaden för returtrafik (backhaul) i mobilnäten.
Returtrafik - backhaul - blir en allt viktigare del av mobilnäten i takt med att datamängderna i trafiken ökar, och näten i större utsträckning baseras på paketdatateknik. Och just returtrafik är där nätverksprocessorerna för Wintegra funnit sin nisch. Det är huvudskälet till PMC-Sierras intresse för bolaget - analyshuset Infonetics spår att marknaden för IP/Ethernetbaserad returtrafikutrustning väntas öka med 35 procent om året från 1,2 miljarder dollar i fjol till 5,5 miljarder år 2014.

Med affären breddar sig PMC-Sierra från en leverantör av främst halvledare för optisk kommunikation. Företaget är främst känt för sina produkter inom passiva optiska nät och optiska transportnät för stadsnät. De båda känner varandra väl då de samarbetat inom flera projekt.

Wintegras enchipslösningar finns även i basstationer för 3G och 4G, fiber- och mikrovågsroutrar. Ericsson hör till kunderna, liksom Alcatel-Lucent, Nokia-Siemens, Huawei och Cisco.

PMC-Sierra betalar 240 miljoner dollar kontant, en summa som kan ökas på med 60 miljoner dollar om ett antal mål uppnås. Wintegra, grundat i Israel men numera med huvudkontor i Texas, har 165 anställda. De två grundarna, Kobi Ben-Zvi och Robert O'Dell följer med till den nya arbetsgivaren.

Affären har godkänts av båda företagens styrelser och väntas slutföras innan årsskiftet efter sedvanlig myndighetsprövning.



MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)