JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EG efterlyser knasiga uppfinningar

Vem gör den knasigaste - men på sitt sätt mest användbara - konstruktionen? Den frågan tänker distributören EG Electronics försöka besvara. Alla är välkomna att lämna sitt bidrag på den av företaget sponsrade sajten Chindogu Awards.
Är en väckarklocka med snooze-knapp täckt av vassa nålar bra eller dålig? Eller en fläkt som fästs på ätpinnarna för att kyla ner de vanligen alldeles för varma nudlarna? Ett USB-minne med kontakter i bägge ändar? Eller en hammare med lasersikte - en röd punkt visar var hammarslaget kommer att träffa? Eller vad sägs om en slips med ficka på baksidan lagom stor för en Ipod Nano?

Dessa innovationer är hursomhelst några av de just nu nominerade på "Chindogu Awards" (länk), en sajt sponsrad av den svenska komponentdistributören EG Electronics. Chindogu betyder ungefär "knasiga verktyg" på japanska, och är en rörelse som grundades av uppfinnaren Kenji Kawakami som själv tagit fram flera hundra skapelser i genren. Ett antal Chindogu-sajter finns redan på nätet, men på EG hoppas man att denna ska bli den bästa, med flest och roligast bidrag.

– Vi tror att vår portal kan bli ett kul sätt att lyfta kreativiteten bland våra kunder, partners och andra teknikintresserade, där man kan dela med sig av roliga och mer eller mindre galna idéer, säger EG Electronics kommunikationsansvarige Cecilia Norrby i ett pressmeddelande.

På sajten kan vem som helst lägga upp sitt bidrag, antingen existerande produkter som man tycker passar eller något man utvecklat på egen hand. Alla som går in på sajten kan också rösta på det bidrag man tycker är mest "chindogu". Det bidrag som fått flest röster vinner en rejäl LED-TV, och bland alla som röstar lottar företaget ut en Ipad.

Gränsen mellan genialitet och galenskap är dock inte uppenbar, vilket förstås är en av poängerna med Chindogu. Det bidrag som just nu fått flest röster är en batteridriven batteriuppladdare. Vilket vid första anblicken förstås verkar helknasigt, men om man står där med uppladdningsbara men urladdade AAA-batterier och bara har laddade AA-batterier kan den förstås vara jättebra.

Den hopvikbara containern i glasfiber känns inte heller helt vansinnig. Den sparar vikt och koldioxid, rostar inte, och kräver bara en fjärdedel så mycket volym som vanliga plåtcontainrar då den inte används. Kanske inte så mycket elektronikinnehåll, men om den håller måtten så kanske den kan bli en världssuccé.

Maskinen som översätter kattjamande till japanska känns dock väldigt, hmm, japansk.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)