JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Apple slår tillbaka mot Motorola

handApple slår tillbaka
mot Motorola

Apple svarar nu på Motorolas patentstämning från förra veckan. Apple plockar fram sina fruktade multipekpatent som ammunition.
Apple lämnar in två stämningsansökningar i Wisconsin där företaget hävdar att ett antal namngivna Androidmobiler från Motorola inkräktar på Applepatent.

Droid, Droid 2, Droid X, Cliq, Cliq XT, BackFlip, Devour A555, Devour i1 och Charm1 – det är några av de Motorolamobiler som olovligen använder pekteknik som Apple patenterat, enligt Apple.
ALGORITMERNA SOM KONKURRENTERNA INTE FÅR ANVÄNDA FÖR MULTIPEK

algo

Apple stämmer Motorola med sex patent. Ett av dem heter ”Ellipse fitting for multi-touch surfaces” och har patentnummer 7,663,607. Det är mycket omfattande – nära 40 000 ord – och är tydligt grundat på omfattande forskning och utveckling.

Patentet innehåller algoritmer och resonemang kring hur sensordata från pekskärmen kan tolkas i termer av multipekgester. Allt från att avgöra vilken del av handen som råkar tryckas mot pekskärmen, till att avgöra exakt när två sammanknipna fingrar bör tolkas som att användaren skriver med en virtuell penna.

Ytterligare två patent är pekpatent: ”Multipoint touchscreen” (7,663,607) respektive ”Touch screen device, method, and graphical user interface for determining commands by applying heuristics” (7,479,949, uppfinnare: Steven P. Jobs).

Utöver multipekpatenten stämmer Apple Motorola med ett patent på en operativsystemsfunktion kallad "Object-oriented system locator system" (5,379,430) och funktioner i användargränssnitt "Displaying and accessing control and status information" (6,493,002) respektive ”Support for custom user-interaction elements in a graphical, event-driven computer system” (5,838,315).


Mobilvärlden utanför Apple har ett stressigt liv. Apple leder utvecklingen, alla andra kopierar. De som trampar i Apples spår löper hela tiden risken att trampa i patentfällor som Apple strör bakom sig. Motorola, Sony Ericsson, Google och alla andra med intressen i smartmobiloperativsystemet Android går ständigt och väntar på att bli patentsmällda på fingrarna.

I början av oktober fann Motorola väntan olidlig och drämde själv till Apple i förebyggande syfte med en egen patentstämning för diverse mobiltelefonteknik samtidigt som man försökte deklarera Apples patent på multipekteknik som ogiltiga.

Det satte Apple i rörelse. Apple stämmer nu Motorola för intrång i just dessa multipekpatent och annan användargränssnittsteknik.

Multipek innebär att flera fingrar används samtidigt på en pekskärm. Tekniken uppfanns i universitetsvärlden i mitten av 80-talet.

Apple var snabbast med att introducera multipek på mobiltelefoner och har också byggt en tät patentpalissad kring tekniken för att avskräcka konkurrenter från att använda den. Det är bland annat dessa patent som Apple nu bussar på Motorola.

– En Iphone-nasare döpt efter en frukt, Apple, försöker utnyttja patentsystemet för att få monopol på smartmobiler, kommenterar nättidningen The Inquirer Apples stämning.

Stämningarna mellan Apple och Motorola är bara en av flera IP-tvister inom mobilvärlden som pågår nu. Också Nokia, Microsoft, Samsung, Qualcomm, Sony Ericsson, LG, Sharp , Toshiba, RIM, HTC och Google är inblandade i patentstrider. Och då talar vi endast om tvister som nått domstol. Och där båda parterna har egen verksamhet inom mobilvärlden.

Tidningen Ars Technicas skribent Eric Bangeman tror att stämningsstormen till slut kommer att mynna ut i licensavtal mellan de stora spelarna.

– Motorola kanske i slutänden får några kronor i fickan för Iphone. Och Apple kanske kommer att kunna kvittera ut lite pengar för varje HTC Android som säljs. Till dess rasar striden vidare samtidigt som konkurrensen fortsätter att växa på en allt frodigare smartmobilmarknad.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)