JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Quadroid" är det nya Wintel
Mobilkretsjätten Qualcomm och operativsystemet Android kan komma att få ett lika starkt grepp om smartmobilmarknaden som parhästarna Intel och Windows haft på pc-marknaden, konstaterar analysföretaget PRTM i en rapport.
Googles operativsystem Android är på god väg att skapa sig en dominerande position inom smartmobiler - under förra kvartalet fanns Android i var fjärde såld smartmobil i världen och i USA var marknadsandelen hela 44 procent.

Ett än fastare grepp om denna marknad har Qualcomm, vars kretsar sitter i 77 procent av de 57 smartmobiler från 12 tillverkare som analyserats av PRTM.

Styrkan i synergin mellan de båda gör att PRTM tror att Qualcomm och Android kommer att få en lika dominant roll som Intel och Windows haft på pc-marknaden. Och ger kombon namnet Quadroid, analogt med begreppet Wintel.

Qualcomm har dock en bra bit kvar till Intels dominerande position. Exempelvis bygger Motorola många av sina Androidmobiler på Texas Instruments Omap-kretsar.  

Enligt en studie av Forward Concepts stod Qualcomm i fjol för 20 procent av mobilkretsmarknaden, totalt värd 25 miljarder dollar. Texas Instruments var då tvåa med 14 procent, följt av ST-Ericsson med 10 procent och Infineon med 9 procent. Och till skillnad från PRTM tror Forward Concepts att marknaden kommer att fragmentiseras än mer.

– I takt med att nya periferienheter och funktioner läggs till så finns möjligheter för mindre aktörer att komma in och ta en bit av marknaden, säger Will Strauss på Forward Concepts i ett pressmeddelande.

Mer om PRTM:s rapport finns här (länk), och mer om Forward Concepts studie finns här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)