JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Den omtalade delningen av Motorola i ett bolag för konsumentprodukter och ett för professionell utrustning kommer att äga rum den 4 januari nästa år. Först ska dock försäljningen av mobil infrastruktur till Nokia Siemens bli färdig.
Att amerikanska Motorola, ett av världens mest anrika elektronikföretag med rötter från 1930-talet, ska delas i två har stått klart sedan 2008. Initiativet kom från storägaren Carl Icahn, och tanken var att delningen skulle genomföras under fjolåret. Finanskrisen och problemen för företagets mobiltelefoner satte dock stopp för den planen, men nu ska delningen alltså bli av.

Resultatet blir ett bolag kallat Motorola Mobility som gör mobiltelefoner, settop-boxar och annan konsumentutrustning, och ett bolag kallat Motorola Solutions som gör polisradio, streckkodsläsare och annat för företag och myndigheter. Båda ska noteras på börsen i New York. Divisionen för trådlös infrastruktur ska dock först, som tidigare berättats (länk), säljas till Nokia Siemens Networks, en affär som väntas slutföras före årsskiftet.

Verksamheterna inom Motorola Mobility omsatte 2,9 miljarder dollar det senaste kvartalet och gjorde då ett resultat nära noll, medan de inom Motorola Solutions omsatte 1,9 miljarder dollar och gjorde 321 miljoner i vinst.

Motorolas tidigare blödande mobilverksamhet verkar ha fått ny fart under hjulen tack vare den Androidbaserade familjen Droid. Trots att man har gått från andra till sjunde plats på rankingen över mobiltillverkare så gick verksamheten med vinst det senaste kvartalet, vilket var första gången på tre år.

Motorola har sedan 2008 haft två vd:ar, för att förbereda separationen. De får nu varsitt bolag att basa över - Sanjay Jha blir chef för Mobility och Greg Brown för Solutions.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)