JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fotorealistisk grafik på väg till mobilen

causticFotorealistisk grafik på väg till mobilen

Mobiltelefongrafikföretaget Imagination köper Caustic Graphics för 180 miljoner kronor. Den senare har flera patent på så kallad strålföljning (ray tracing) som används för att skapa fotorealistisk grafik.
Strålföljning innebär att de grafiska objekten kompletteras med ljusskällor som skapar skuggor, reflexer, brytning, fokusdjup och andra optiska effekter genom att spåra ljusstrålarnas väg genom scenen

Tekniken kräver idag mycket beräkningsresurser – det kan ta timmar att skapa en enda animerad filmruta. Därför används den inte för grafik som skapas i realtid för spel och användargränssnitt. ”Men det ska vi ändra på nu”, säger Imaginations vd i ett pressmeddelande (*).

Enligt Imagination blir nu grafik av filmkvalitet möjlig att rendera i realtid, med liten energiåtgång och till lågt pris.

Imagination är den idag ledande leverantören av grafikkärnor till smartmobiler (smartphones). Genom att köpa upp Caustic Graphics och dess patent röjer Imagination vägen för att introducera strålföljning i sina grafikchips.

Caustic har patent på både hårdvara och algoritmer.

Köpesumman betalas kontant och investeringen ska börja betala sig år 2013, hoppas Imagination.

I november köpte Imagination amerikanska Hellosoft, som gör programvara för internettelefoni, för 320 miljoner kronor.

FOTNOT
* I pressmeddelandet används begreppet ”3D-grafik” i betydelsen ”bild av tredimensionell scen”. Det syftar inte på den idag vanligare betydelsen ”stereoskopisk 3D” som används i bland annat filmen Avatar för att lura ögonen att tro att bilden faktiskt har tre dimensioner.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)