JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Superkänslig svensk mottagare letar vatten i universum

Svensk mottagare letar vatten i universum

Forskare på Chalmers har byggt världens känsligaste mottagare för radiovågor kring 1,5 mm till Alma-observatoriet i Chile. Uppgiften är att leta efter vatten på främmande stjärnor.
De yngsta och mest avlägsna galaxerna ska inom en snar framtid kunna studeras från Alma-observatoriet i Atacamaöknen i norra Chile. Där byggs nu en forskningsanläggning för astronomi i samarbete mellan EU, USA, ett antal länder i Asien samt chilenska staten. Anläggningen består av totalt 66 enorma parabolantenner och ligger på 5000 meters höjd över havet.

Observatoriet i Alma – Atacama Large Millimeter/submillimeter Array – ska även kunna se in i områden i rymden där lager av stoft och damm annars hindrar studierna av hur stjärnor och planeter föds. Det sker genom att observera strålning med våglängd mellan 1,4 och 1,8 mm, alltså i spektrumet mellan infrarött och radiovågor.

För ändamålet har en grupp forskare på Chalmers byggt synnerligen känsliga mottagare för dessa våglängder, med frekvenser mellan 163 och 211 GHz.

– Vi har uppnått högsta möjliga känslighet i mottagarna genom att använda supraledande elektroniska komponenter, tunnelövergångar, som kyls ner till 4 K för att kunna utnyttja kvantegenskaper i materien, berättar Victor Belitsky, professor i mottagarutveckling vid Chalmers, i ett pressmeddelande.

– Vi är en av bara sex forskargrupper i världen som fått kontrakt att ta fram mottagare till Alma, säger Hans Olofsson, professor i astronomi på Chalmers och föreståndare för Onsala rymdobservatorium.

Tack vare den torra luften i Atacamaöknen kan Alma även observera strålning från vattenmolekyler såväl i vår egen galax som bortom den. Även här spelar Chalmersmottagarna en viktig roll – tack vare dem kommer Alma att kunna ta de skarpaste bilderna hittills av vatten i rymden.  

– Mottagaren är den mest avancerade som finns att tillgå för detta frekvensband, kommenterar Robert Laing, vetenskaplig projektledare för den europeiska delen av Almas instrumentering.

Projektet finansierades av EU-kommissionens sjätte ramprogram.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)