JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia stämmer Apple - igen

Nokia har lämnat in totalt fyra stämningsansökningar mot Apple i Storbritannien, Tyskland och Holland, där man hävdar att Apple inkräktar på Nokias patent i flera produkter, däribland Iphone, Ipad, och Ipod Touch.
Patentstriderna i mobilvärlden fortsätter med oförminskad kraft. Senaste budet är att Nokia utökar sin stämning mot Apple i USA, som rör 24 patent, med tre stämningar i Europa, om totalt 13 andra patent.

– Nokias innovationer som skyddas av dessa patent inkluderar flera som har att göra med användarupplevelsen. Att exempelvis göra en svepande gest över en pekskärm för att navigera bland innehållet, eller att komma åt en ständigt föränderlig tjänst med hjälp av en app-butik i enheten patentsöktes mer än tio år innan Iphone lanserades, säger Paul Melin, högste ansvarige för patentfrågor på Nokia.

Stämningen i Storbritannien gäller fyra patent som har att göra med pekgränssnitt, app-butikfunktioner i enheten, signal-brus-undertryckning och modulationsstruktur. I Tyskland har två stämningar lämnats in, en som täcker sju patent kring pekgränssnitt, antennstruktur, meddelandefunktioner och chipsset, samt en som handlar om fem patent kring uppringaridentitet, skärmbelysning och integration av multipla radiotekniker. I Holland gäller stämningen två patent, för signal-brus-undertryckning och datakortsfunktioner.

Nokia hävdar att inget av de berörda patenten har klassats som "essentiellt" (nödvändigt) av någon standard inom trådlös kommunikation.

Stämningen är den senaste upptrappningen i ett rejält patentkrig mellan Apple och Nokia. I september stämde Apple Nokia i Storbritannien (länk), vilket i sin tur var ett svar på tidigare stämningar för patentintrång. Men Apple och Nokia är långt ifrån ensamma om att bråka i domstolarna. En graf över vem som stämt vem per den 7 oktober finns här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)