JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stororder: Svenska Conemtech i Kinas 3G-nät
Operatören China Mobile ska använda svensk teknik för tids- och frekvenssynkronisering i sina basstationsnät. Conemtech beskriver det som en genombrottsorder och förväntar sig att andra operatörer ska följa efter med beställningar.
Kinesiska Datang tillverkar och levererar PTP-utrustningen till China Mobile.

– Datang valde Conemtechs teknik för att den är uppgraderingsbar, tillhör toppklassen och ger flexibilitet i samarbetet på den kinesiska marknaden, säger Datangs timingproduktchef Zhong Dingsi i ett pressmeddelande.

Leveranserna inleds i februari.

Huvudleverantören DTT är en stor marknadsaktör. Svenska Conemtech är dock en liten uppstickare i sammanhanget och företagets vd Ola Anderssson myser över att de lyckats bräda betydligt mer etablerade företag.

– Konkurrenterna bör får reda på sina andelar i dagarna och då kommer de att bli sura över att en så här liten spelare kan komma så här långt upp i resultatlistorna, säger Conemtechs vd Ola Andersson.

China mobile har testat utrustningen i sina nät och har på så sätt varit behjälplig i utvecklingen.

– Jag förväntar mig att andra kunder kommer att följa efter nu när de stora operatörerna visat vägen, säger Ola Andersson.

– Vi ser en trend att traditionell SDH-synkronisering fasas ut allteftersom paketnätens kapacitet anpassas för att kunna hantera den ökande trafiken från smartmobiler och andra produkter i de mobila bredbandsnäten.

T1- och E1-anslutningar med inbyggd tidssynkronisering byts på bred front ut mot Internettekniken Ethernet. Det ger högre kapacitet. Men Ethernet saknar tidssynkronisering och är ickedeterministiskt. Det är det problemet som PTP-protokollet löser.

PTP (IEEE 1588-2008) är ett kommunikationsprotokoll som bland annat används för att synkronisera basstationers klockor och frekvenser. Bättre synkronisering höjer kapaciteten, sänker latensen för abonnenten och ger färre tappade samtal när abonnenten byter basstationscell.

Conemtech implementerar PTP i en mikroprogrammerbar processor, ursprungligen utvecklad av svenska Imsys i slutet av 1990-talet. Den konkurrerar bland annat med fpga-implementationer av PTP.

Elektroniktidningen skrev i somras om Conemtechs implementation av tidssynkroniseringsprotokollet PTP. Sedan dess har Conemtech konstruerat in PTP-kretsen M50-34 i en produkt på ”högre systemnivå” och det är den som Datang använder.

Conemtech är samtidigt i färd med att utveckla ytterligare PTP-produkter. I en annan version kommer tekniken att användas för att synkronisera det kinesiska elkraftnätet.

Det Kistabaserade företaget gav sig in på den kinesiska marknaden år 2008 och har etablerat flera tillverkningspartners i Asien sedan dess. Siktet är inställt på telekom och kraftnät.

I Kina installeras just nu nya 3G-nät och operatörerna gör sig redo för att installera 4G-nät.

Mikroprogrammerbarheten gör Conemtechs teknik flexibel, vilket är en av orsakerna till att företaget kunnat kamma hem denna order.

– China Mobile har en egen specifikation med till exempel ett eget format på hur man anger Time-of-Day och annat, berättar Ola Andersson.

För att komma in på den kinesiska marknaden har Conemtech också uppdaterat dokumentation och programmeringsgränssnitt för att de kinesiska ingenjörerna ska kunna använda tekniken.

Grattis! Hur känns det?

– Jobbar du på sporten, eller? :-) Det är klart att det känns skönt en sådan här dag då man får utdelning för sitt slit, skriver Ola Andersson.

– Man kan ju inte påstå annat än att vi tränat under lång tid för att nå den här framgången. Men, nu gäller det nästa lopp, och det som var bra här måste finslipas för att bli ännu bättre.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)