JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solcellsdriven lampa lockar riskkapital
Innovationsbron satsar pengar i uppstartsföretaget HiNation som utvecklar en solsellsdriven lampa som också kan fungera som laddare av till exempel mobiltelefoner. Den första målgruppen är friluftsmänniskor men den stora potentialen finns i utvecklingsländer med dåligt utbyggda elnät.
– Genom vår produkt HiNation HiLight ges ljus och laddning när du saknar två hål i väggen. Vi har redan vant oss vid ett liv med trådlösa produkter, men vi har inte löst problemet med att ladda dem trådlöst, säger företagets vd Linda Krondahl i ett pressmeddelande.

Ljuset från lampan ska vara tillräckligt för att lysa upp ett normalstort rum och det inbyggda batteriet räcker 20 timmar eller till minst tre mobiltelefonladdningar, uppger företaget.

HiNation grundades av Linda Krondahl år 2008 och finns på inkubatorn Sting i Kista. Företaget har utvecklat en robust liten lampa med inbyggt batteri och solcell. Ljuset skapas av en enwatts lysdiod och det tar tio timmar för den monokristallina solcellen som är på 2,4 W att ladda upp litiumjonbatteriet på 3900 mAh.

Allt är förpackat i en slagtålig diskusliknade skapelse som väger 400 gram och som flyter om man råkar tappa den i vattnet.

HiNation har ett antal samarbeten på tillväxtmarknaderna såsom Elfenbenskusten, Kongo, Kenya och Maldiverna samt tester i bland annat Nicaragua, Indien, Irak och Kenya.

Försäljningsstarten i Sverige är planerad till april och listpriset är satt till 2000 kronor.

Innovationsbron avslöjar inte hur stor investeringen är.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)