JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bluetest samarbetar med Spirent

Göteborgsbaserade Bluetest, som utvecklar modväxlade testkammare för bland annat mobiltelefoner, ska samarbeta med testföretaget amerikansk/brittiska Spirent för att klara fler testfall.
– Genom att koppla in deras kanalemulator till vår testkammare kan man test hela kedjan genom att simulera olika typer av omgivningar och se hur bra testobjektet fungerar, säger Mats Andersson som är vd på Bluetest.

Bluetest modkammare ger en bra uppfattning om hur antennerna i till exempel en mobiltelefon fungerar, vare sig det är en eller flera antenner, men är för liten för att ge några större tidsfördröjningar av signalen mellan sändare och mottagare. Den klarar inte heller testfall där användaren rör sig och signalen dopplerförskjuts.

Det är här som Spirent kommer in. Företaget utvecklar emulatorer som klarar just den typen av testfall, till exempel hur en mobiltelefon fungerar när man kör bil, åker tåg eller rör sig i en miljö med mycket reflexer.

Den typen av tester kan visserligen göras genom att man helt enkelt åker runt, så kallad drive-test, och samlar in mätdata. Men ett drive-test blir aldrig repeterbart och är dessutom tidsödande.

Spirent har huvudkontoret i Storbritannien men den del av företaget som Bluetest samarbetar med finns i USA.

– Vi har samarbetet ett antal år. Bland annat driver vi en ny teststandard för Mimo och diversitet som vi hoppas få godkänd av 3GPP snart.

Förutom själva kommuniationslänken mellan basstation och mobil kan Bluetest kammare och Spirets emulator användas för att testa GPS-mottagaren i mobilen.

– Det är på väg att bli en standardprodukt i mobiler och man vill ha så bra mottagarkänslighet så det är också viktigt att testa i en realistisk miljö.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)