JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ÅAC Microtec bakom liten rymdnavigator

ÅAC Microtec bakom liten rymdnavigator

Uppsalaföretaget ÅAC Microtec har inom ett europeiskt samarbetsprogram utvecklat ett mikromekaniskt navigeringssystem för rymdfarkoster som är rejält mycket mindre, lättare och robustare än dagens alternativ. Prototypen har testats med gott resultat.
– Vår uppgift har varit att ta en tidig prototyp av konstruktionen realiserad i FR4 och krympa den till något mycket mindre med vår tredimensionella byggsättsteknik, förklarar Mats Magnell, vd på ÅAC Microtec.

Resultatet är en IMU (Inertial Measurement Unit) bestående av ett treaxligt gyro, treaxligt accelerometer och som är 80 procent mindre och drygt 70 procent lättare än dagens alternativ. Den väger enbart 140 gram, varvid Mats Magnell påpekar att själva ytterhöljet står för 89 gram.
 
– För att komma ner i storlek använder vi exempelvis nakna chip, 3D-stackning, olika former av integrering och lite udda material, säger han.

Det svenska företaget har lett utvecklingsarbetet på uppdrag av den europeiska rymdorganisationen ESA. Arbetet har utförts i samarbete med brittiska Systems Engineering & Assessment och det tyska forskningscentret för artificiell intelligens DFKI.

Prototypen har byggts i några exemplar i Uppsala och testats hos tyska DFKI.

– Projektet visar att vi kan bygga små, lätta och robusta system. Samtidigt har vi fått gedigen erfarenhet av att bygga elektronik som klarar ett stort temperaturspann, från minus 120 till plus 70 grader Celsius, säger Mats Magnell.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)