JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. CSR köper Zoran
Brittiska CSR, specialist på kommunikationskretsar, köper sin amerikanska branschkollega Zoran, stor inom bildbehandling, för 679 miljoner dollar. Tillsammans vill de bilda en ny jätte inom multimediakretsar för mobilmarknaden.
CSR, Cambridge Silicon Radio, hör till dominanterna inom Bluetooth och har de senaste åren även nått framgångar med sina kretsar för positionering, bland annat via GPS. Zoran hör till marknadsledarna inom bild- och videobehandling för digitalkameror, skrivare och tv-spel.

Nu ska de båda bli ett bolag. CRS köper Zoran för 679 miljoner dollar, drygt 4,3 miljarder kronor, motsvarande 1,5 gånger Zorans omsättning i fjol. Tillsammans vill de ta fram multimediakretsar för morgondagens mobiltelefoner, eller "avancerade plattformar för att fånga och skicka medierikt innehåll" som de uttrycker det i en pressrelease. Bolaget räknar med att bli en av världens tio största fabrikslösa halvledartillverkare.

För CSR betyder köpet att man får tillgång till bildbehandlingsteknik som passar dess nuvarande marknader, främst mobiltelefoner, vilket är något företaget saknat när smartmobilerna dragit iväg i utvecklingen.

För svensk del betyder detta att CSR åter får ett utvecklingscentrum här i landet. Man hade ett sådant i Lund 2005-2008, bemannat främst med personal från Ericssons Bluetoothutvecklare (länk). Zoran har ett utvecklingskontor i Linköping sedan 2009, då man drog igång med hjälp av personal från konkursade Sicon (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)