JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Än säljs mer Wimax än LTE
Ifjol tredubblades antalet sålda Wimaxkretsar, från 5 till 15 miljoner. Antalet sålda LTE-kretsar väntas först i år nå över 10 miljoner.
Här i Norden är det få som över huvud taget nämner Wimax, som fram till för bara några år sedan sågs som en trovärdig konkurrent till LTE. Men Wimax har sina anhängare, och i fjol ökade antalet abonnenter med 7,7 miljoner vilket syntes i ökningen av mängden sålda Wimax-chipsset, upp från 5 till 15 miljoner enligt en rapport från analyshuset Maravedis.

Nu tror dock inte analytikerna där att Wimaxmarknaden kommer att öka särskilt mycket. I stället är det LTE-kretsar som kommer att växa – flera Wimaxoperatörer väntas ju gå över till LTE i år. Fjolårets LTE-volymer där var inte så mycket att skryta med, men i år tror Maravedis på cirka 10 miljoner sålda LTE-chipsset.

Flera leverantörer av Wimaxkretsar har också börjat leverera provexemplar av LTE-chips, däribland Sequans, GCT och Beceem, den sistnämnda nyligen uppköpt av Broadcom. Men enligt Maravedis är det inte själva modemkonstruktionen som är den svåraste konstruktörsutmaningen. Istället är det interoperabilitet, handover och arkitektur som klarar hela floran av LTE-frekvensband som ställer till det för konstruktörerna, konstaterar analyshuset.

Chipsset för LTE- och Wimaxterminaler kostar i snitt 13 dollar idag i volym, enligt rapporten. Priset väntas stabiliseras kring 10 dollar om ett par år, tror Maravedis.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)