JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt datarekord - 26 Tbit/s

Forskare vid högskolan i Karlsruhe har lyckats trycka igenom 26 Tbit/s i en enda laserstråle över 50 km, och avkoda i andra änden. Prestationen är nytt världsrekord.
Processen som utvecklats av Karlsruhe Institute of Technology gör det möjligt att varje sekund överföra data motsvarande innehållet på 700 DVD-skivor. Med experimentet slog professor Jürg Leuthold och hans forskarlag sitt tidigare rekord från 2010, då de bröt igenom 10 Tbit/s-vallen.

Nyckeln till framstegen är en ny avkodningsprocess, som bygger på att med rent optiska manipulationer bryta ner de högsta datatakterna till lägre hastighet som kan bearbetas elektroniskt. Någon elektronik som kan hantera 26 Tbit/s finns inte.

Datakodningen gjordes med OFDM, en välkänd modulationsmetod som används inom mobiltelefoni, där dock med klart lägre datatakt.

– Utmaningen var att öka takten inte bara med en faktor 1000, utan med närapå en miljon. Den avgörande innovationen var den optiska implementeringen av en matematisk algoritm, kommenterar Jürg Leuthod för nyhetsbrevet Cellular News.

Han konstaterar också att den optiska databehandlingen är extremt effektsnål jämfört med den elektroniska.

Det var inte länge sedan som datatakter på 26 Tbit/s ansågs som fria fantasier, även om flera lasrar användes. Några tillämpningar fanns inte heller. Numera är 400 Gbit/s för kommersiella system under utveckling, och siktet hos de kommersiella data- och telekombolagen är inställt på 1 Tbit/s. Huvudorsaken är förstås den massivt ökande användningen av video över Internet.  

I utvecklingsarbetet deltog utöver högskolan i Karlsruhe även forskare från Agilent, Micram Deutschland, Time-Bandwidth Switzerland, Finisar Israel och universitetet i Southampton.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)