JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. National Instruments köper mikrovågskompetens

National Instruments breddar mikrovågskompetensen genom att köpa EDA-företaget AWR och instrumentleverantören Phase Matrix.
Köpet av Phase Matrix för 38 miljoner dollar lyfter NI:s utbud av PXI-instrument hela vägen till 26,5 GHz. De avancerade PXI-korten som Phase Matrix visades upp för första gången hösten 2008 har utvecklats på uppdrag av den amerikanska marinen i samarbete med försvarsmaterielkoncernen BAE Systems och National Instruments (länk).

Phase Matrix analysator består av minst fem PXIe-kort och täcker hela frekvensområdet från 100 kHz till 26,5 GHz. Dessutom kan man välja om man vill ha en smalbandig utsignal (21,4 MHz) eller en bredbandig utsignal (250 MHz).

Hjärtat i systemet är lokaloscillatorkortet kallat LOM som upptar två PXI-platser. Den signal som ska analyseras kopplas in till ett signalkonditionersingskort kallat RFICM som upptar hela tre PXI-platser. Själva digitaliseringen kan göras med ett kort från National Instruments.

Phase Matrix grundades 1999 ur resterna av räknarföretaget EIP. Verksamheten finns i Silicon Valley och företaget har fortsatt att tillverka och supporta EIP:s produkter. Företagets två grundare kommer att arbeta kvar och verksamheten ska fortsätta att drivas under eget namn som ett separat bolag.

Ni köper också EDA-bolager AWR för 58 miljoner dollar. AWR kommer att fortsätta som ett fristående bolag och med den nuvarande ledningen. Tanken är dock att koppla företagets EDA-verktyg tätare med NI:s hårdvara och mjukvara.

– Det är en typ av integration som kunderna efterfrågar allt mer, säger Leif Johansson på National Instruments.

NI använder redan idag AWR:s verktyg internt och företagen har också gjort flera projekt tillsammans. Nu kommer man alltså att koppla ihop AWR Microwave Office och Visual System Simulator med Labview för att det ska bli enklare att hämta in mätdata till EDA-verktygen men också för att exportera simuleringsresultat.

Affären blev klar igår, samma dag som det också blev offentligt att EDA-företaget Synopsys skrivit ett exklusivt avtal med test- och mätföretaget Rohde & Schwarz som går ut på att knyta ihop de två företagens produkter på ett liknande sätt (länk). Jätten i branschen, Agilent, har sedan många år tillbaka såväl egna mätinstrument som EDA-verktyg för mikrovågsområdet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)