JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Österrikare vill tvätta bort foundrystämpel

Österrikare vill tvätta bort foundrystämpel

När Austriamicrosystems kommer på tal tänker de flesta spontant på foundry. Nu vill företaget tona ner den delen. Istället vill österrikaren mäta sig med klassiska analogföretag. ”Jag tror det finns ett utrymme för oss där också”, säger Thomas Riener på AMS.
Austriamicrosystems är en doldis. De flesta som känner till företaget associerar direkt till asic- och foundryverksamhet. Det är också den verksamheten som dominerat i nära 20 av de mer än 25 år som företaget funnits.

– De företag vi mäter oss mot idag är däremot Linear, Analog Devices Maxim, TI och National Semiconductor. Kanske speciellt Linear, vår vd John Heugle älskar Linears kommersiella resultat, säger Thomas Riener som är ansvarig för foundryt på AMS.

Thomas Rieners egen baby – foundryverksamheten – lyfter företaget däremot inte fram överhuvudtaget längre.

Austriamicrosystems har huvud-kontor i österrikiska Graz. Här tillverkas analoga konstruktioner i 0,35 µm, men företaget har även egna processer hos IBM och TSMC.

AMS tillverkar cirka 100 000 wafers per år, 80 procent i den egna fabriken och 20 procent i 0,18 µm hos IBM eller TSMC. När volymerna blir riktigt stora tillverkas även kretsar i 0,35 µm hos TSMC. Planen är att investera i ytterligare en fabrik den dagen outsourcingen står för över 50 procent, vilket förmodligen ligger inom en tvåårshorisont.

AMS har drygt 1 000 anställda, fördelade på sex designcenter och 19 säljkontor världen över.
Det välkända shuttleprogrammet som nära nog alla europeiska universitet med elektronikvinkel använder, bidrar exempelvis bara med en bråkdel av företagets omsättning. Som mest handlar det om 2 000 konstruktioner per år, vilket motsvarar drygt 100 kiselskivor.
 
Det kan jämföras med företagets totala produktion på cirka 100 000 skivor om året.

– Då talar vi hellre om vilka processtekniker vi kan erbjuda. Vi har en grupp på runt 35 personer som jobbar med processutveckling.

Trots att AMS vill mäta sig med de klassiska analogföretagen är det fortfarande asictillverkningen som drar in mest pengar, runt 50 till 55 procent av omsättningen kommer därifrån. Standardprodukter – eller snarare en blandning av tillämpningsspecifika kretsar och rena standardkretsar – står för cirka 30 procent, medan foundryt bidrar med 15 till 20 procent.

Standardanalog är det område som växer snabbast. På sikt vill företaget gärna att cirka halva omsättningen kommer därifrån.

– Asic är också intressant, men asic är väldigt mycket relaterat till de resurser man har. Man kan bara hantera ett visst antal asicprojekt med ett visst antal ingenjörer. Med standardprodukter är det inte så. Det är en anledning till vår strategiändring.

Kombinationen asic och standardkomponenter, eller snarare ASSP:er, har visat sig vara väldigt fruktsam i många sammanhang.

Ta exempelvis mobiltelefoner. Här har många asickonstruktioner tagits fram, men idag är det vanligt att tillverkarna använder ASSP:er där största delen är fast.

– Går man exempelvis till Nokia, Sony Ericsson eller någon annan tillverkare så säger de att om de ska ha kretsarna som erbjuds så måste de ändras lite enligt deras egna specifikationer, förklarar Thomas Riener.

Blickar man framåt så är det främst inom lågspänningstillämpningar, gärna batteridrivet, som AMS vill försöka mejsla ut expertisområden och försvara.

Att konkurrera med traditionella standardkretsar, där konkurrenter har hundratals alternativ, ser företaget inte som vettigt.

– Visst har vi några rena standardkretsar, som exempelvis LED-drivare som vi säljer väldigt bra genom Digi-Key, men det är ett förhållandevis nytt teknikområde inom standardsortimentet. Klassiska analogkretsar har vi inte så många.

Annars är sensorer och sensorgränssnitt något som Thomas Riener tror kommer att bli ett allt mer centralt tema inom företaget och en nisch man kan försvara framöver.

– Vi har väldigt många asicprojekt inom exempelvis memsmikrofoner, datortomografi och geosensorer. Sensordelen utvecklas väldigt starkt hos oss och jag tror att sensorer kommer att bli en av de starkaste marknaderna inom analogt under de närmaste åren, säger han.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)