JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google till verbal patentmotattack

Efter att ha sett konkurrerande konsortier bjuda högst i två patentauktioner – portföljerna från Novell och Nortel – går nu Googles chefsjurist till verbal attack mot konkurrenterna. På sin blogg anklagar han dem – inklusive Ericsson – för att försöka skjuta Android i sank.

– Androids framgångar har skapat något nytt: en fientlig, organiserad kampanj mot Android, av Microsoft, Oracle, Apple och andra bolag, förd genom oäkta patent, skriver Googles chefsjurist David Drummond på sin officiella blogg (länk).

Drummond menar att gruppen som köpte Novells patent, och gruppen som köpte Nortels patent (där Ericsson ingick) bara gjorde så för att inte Google skulle få tag i patenten. Och han hävdar att gruppen, ledd av Microsoft och Apple, kräver 15 dollar i licensavgift för varje Android, och stämmer användare som inte vill betala.

– Patent var tänkta att uppmuntra innovation, men på sistone har de använts som ett vapen för att stoppa den, skriver han i bloggen.

Han konstaterar att en smartmobil kan omfatta så mycket som en kvarts miljon patent, och hävdar att det är mot lagen att samla patent enbart för att kväva konkurrensen. Som slutkläm kräver han därför att det amerikanska justitiedepartementet tittar närmare på hur Nortelpatenten förvärvades, för att undersöka om antitrustlagarna brutits.

Nortelpatenten – en portfölj med 6000 patent – såldes i juni för 28 miljarder kronor, till ett konsortium med Ericsson, RIM, Apple, EMC, Microsoft och Sony. Affären är ännu inte godkänd av de amerikanska och kanadensiska myndigheterna, vilket kan förklara tidpunkten för Drummonds blogginlägg.

Nyhetsbrevet Cellular News konstaterar att flera företag försöker tjäna en hacka på de upptrissade patentpriserna, som börja likna något av en bubbla. Nyhetsbrevet nämner Motorola Mobility, Interdigital och Kodak som potentiella säljare av delar av sina patentportföljer.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)