JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grafentjocklek kan mätas

Tillsammans med kollegor vid LInköpings universitet har brittiska forskare tagit fram en metod för att mäta antalet lager av materialet grafen över stora ytor.

Grafen, ett av de hetaste materialen för framtida elektronik, består av ett enda lager kolatomer och är sålunda egentligen tvådimensionellt. Men vid all tillverkning uppstår bitvis dubbla lager, eller ännu fler.

Forskare i Linköping under ledning av professor Rositza Yakimova har tagit fram en metod att ta fram stora grafenskivor, upp till 50 mm i diameter, genom epitaxiell tillväxt på kiselkarbidskivor. Problemet är bara att kiselkarbidskivan inte alltid är helt slät, så att mäta skikttjockleken över stora områden har inte varit möjligt.

Brittiska National Physical Laboratory har nu löst detta, med ett mikroskop som mäter elektrostatiska krafter. Mätningarna ger direkt svar på vilka delar av grafenskivan som består av ett lager, två lager eller flera lager. Två lager behöver inte vara något dåligt - inom fotonik och optronik finns tillämpningar där tvålagersgrafen kan komma till sin rätt - men vid fler lager går grafenet över till att likna grafit.

En fördel med mätmetoden är att den kan göras i vanlig luft, utan vacuumkammare, konstaterar Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)