JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google snuvades på Nortelpatenten

Ericsson, Apple, RIM, EMC, Microsoft och Sony skramlade tillsammans ihop 28 miljarder kronor för att gemensamt kunna ropa in 6000 patent från telekomtillverkaren Nortels konkursbo. Därmed missade Google en unik chans att fylla ut sin tunna  patentportfölj, enligt IP-analytikern Florian Müller.
Auktionen väntas godkännas av amerikanska och kanadensiska myndigheter under tredje kvartalet 2011.

Att Google inte lyckades köpa patenten från Nortels konkursbo är en minst lika stor nyhet som att det var Ericsson med partners som köpte dem. Det tycker IP-analytikern Florian Müller.

 florian
Florian Müller
– Ingen i branschen hade ett så starkt behov av patent som Google.

Enligt Nortel var intresset för auktionen unikt.

– Storleken och dollarvärdet i denna transaktion saknar motstycke, kommenterar Nortels strategichef George Riedel.

Det pågår just nu en mängd stora patenttvister kring mobiltelefonteknik – som finns väl representerad i den portfölj om 6000 patent som Nortel bjöd ut i sin helhet.

– De här patenten bär på ett arv av mer än 100 år av forskning och utveckling. Här finns några av de grundläggande patenten för telekommunikation och andra industriområden, kommenterar Ericssons IP-chef Kasim Alfalahi sitt inköp.

För Ericssons del handlade bidraget till insamlingen om den i sammanhanget blygsamma summan 2,1 miljarder kronor.

Utöver telekompatent gällande bland annat LTE, mobiler, datanät, optokommunikation, Internet, tjänsteleverans och halvledare, finns enligt Ericsson i portföljen också patent som gäller de två heta teknikområdena internetsökteknik och sociala nätverk.

Också Intel deltog i patentauktionen, och blev lottlös. Men det är Google som är den intressantare förloraren enligt Florian Müller, som räknar till inte mindre än 45 pågående patenträttegångar kring Googles operativsystem Android.

Och det kan bli fler. Olika androidmobiltillverkare betalar idag licenspengar till sammanlagt dussintals olika IP-rättsinnehavare, men ännu fler står på tur och försöker kräva in pengar.

Bland annat har under veckan Microsoft annonserat ytterligare tre sådana avtal med mobiltillverkare, att lägga till de enligt uppgift fem dollar som Microsoft sedan tidigare får in för varje exemplar av androidmobil som HTC säljer.

Kanadensiska Nortel gick i konkurs 2009 och håller på att sälja ut sina tillgångar.  I april öppnade Google auktionen på Nortels 6000 patent genom ett bud på 5,7 miljarder kronor. Men nu går patenten istället till bland annat Apple och Microsoft – två av Googles stora motståndare i dessa tvister. Slutbudet på 28 miljarder kronor ger en fingervisning om de värden som står på spel i mobiltekniktvisterna.

– Anledningen till att budpriset sköt upp så dramatiskt är förmodligen att budgivarna inte bara var ute efter att säkra patenten för sin egen del – de ville dessutom försäkra sig om att vissa andra budgivare inte skulle lägga beslag på dem, säger Florian Müller.

Köparna – till skillnad från Google – har redan idag stora IP-portföljer inom mobilområdet. Florian Müller betecknar köpet som ”defensivt” – köparna ville i första hand få bort patenten från marknaden för att de inte skulle kunna spelas ut i tvister mot deras intressen.

– Det här var en unik chans för Google att kraftfullt stärka sin position vid förhandlingsbordet. Tyvärr kommer det nog att dröja länge innan en ny chans av den här magnituden och kvaliteten dyker upp igen, säger Florian Müller.

– Google kommer att vara hänvisad till att köpa mindre patentportföljer från misslyckade startuppföretag och liknande. Men där finns ju normalt inga patent som täcker in grundläggande strategiska patent av det här slaget kring exempelvis mobiltekniken LTE.

Florian Müller tycker det är märkligt att Google inte var beredd att bjuda över i Nortelauktionen.

– Google skulle ha råd att betala mer än 28 miljarder kronor. Man får ett intryck av att Google inte är helhjärtat engagerad i Android.

Men inte ens de 6000 patenten hade täckt Googles fulla behov av att skydda Android. De skulle inte ha kunnat hjälpa Google i dess juridiska strid mot Oracle kring programspråket Java, som används i operativsystemet Android. Den senaste siffran säger att Oracle vill ha 16 miljarder kronor av Google för javatekniken.

FOTNOT:
Florian Müller har i skrivande stund ännu inte kommenterat Nortelauktionen på sin blogg, som är här.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)