JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stora halvledarbolag drar ifrån
Världens 20 största halvledarbolag växte med 8 procent under första halvåret, dubbelt så stor tillväxt som totalmarknaden. Och i toppen drar Intel ifrån.

Listan över världens 20 största halvledarbolag, från analyshuset IC Insights, bjuder inte på några större överraskningar. De tio största är desamma som för ett år sedan, enda skillnaden är att ST klättrat förbi Hynix till en sjundeplats.

Ändå finns en del förändringar värda att notera. Qualcomms försäljningsökning med 29 procent – mest av alla på listan – ändrar i och för sig i inte företagets placering men visar hur starkt det är inom kretsar för smartmobiler. Att Intel visade näst störst ökning, och därmed drar ifrån i toppen, är också intressant men är främst hänförbart till köpet av Infineons division för trådlös kommunikation.

Just Infineon hör också till de företag det går bra för. Bortsett från den sålda trådlösa divisionen så ökade försäljningen med 30 procent, vilket gör att företaget behåller sin 14:e plats på listan.

Två foundrys - TSMC och UMC  - är med på IC Insights ranking. Om dessa inte räknades med skulle istället Marvell och On Semiconductor ta sig in på topp-20.

Dollarns försvagning har haft stor betydelse för rankingen denna gång. Exempelvis har dollarn tappat 12 procent mot den japanska yenen, 10 procent mot Taiwandollarn, 6 procent mot euron och 5 procent mot koreanska wonen. Detta har blåst upp siffrorna för de företag som inte redovisar sin försäljning i dollar. Utan dessa förändringar skulle tillväxten på 8 procent för de 20 största bolagen halverats till 4 procent, konstaterar IC Insights.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)