Nätneutralitet - att allt innehåll på nätet ska behandlas likadant av internetoperatörerna - håller på att bli en het fråga. Nederländerna blev i juni först i Europa att lagstifta om nätneutralitet (länk), något som endast Chile gjort tidigare.
Lagen innebär att det blir förbjudet att blockera, nedprioritera eller ta extra avgifter för exempelvis internetttelefoni eller sms-liknande tjänster. För många teleoperatörer är nätneutralitet en känslig fråga, då ett förbud undergräver deras möjlighet att tjäna pengar på kärnverksamheten.
Att mäta huruvida en operatör lever upp till nätneutralitet är dock inte trivialt. Datasäkerhetsexperten Dan Kaminsky, en av de namnkunnigare på området, säger sig nu ha tagit fram en lösning, ett program kallat "N00ter" som ska distribueras gratis inom kort. Han menar att behovet av att mäta är stort.
– Man behöver inte blockera en sajt för att skada den. Det räcker med att göra den lite opålitlig, och förmå folk att betala lite mer för att få bort problemet. Marknaden ska inte fungera på det viset, sa han på en datasäkerhetskonferens i Las Vegas nyligen enligt nyhetsbrevet Total Telekom.
Kaminsky tar inte ställning till huruvida nätneutralitet är bra eller dåligt, och inte heller om lagstiftning är rätt väg att gå. Däremot menar han att användarna har ett informationunderläge gentemot operatörerna, vilket han vill ändra på. Lika viktigt menar han är att ge operatörernas ingenjörer verktyg att motarbeta ledningsbeslut om prioritering av trafiken.
Programmet kan användas för att testa om en internetoperatör sinkar ett dataflöde för exempelvis en strömmande video, eller snabbar upp trafiken från andra webbplatser, exempelvis sådana som mäter nätprestanda.
– Jag hoppas att programmet får betydelse omedelbart, säger han.