JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt datarekord - 24 Tbit/s
Kinesiska ZTE har lyckats sända 24 våglängdsmultiplexerade dataströmmar om vardera 1 Tbit/s genom en optisk fiber, och hävdar att det är nytt världsrekord för dataöverföring.
En datatakt på 1 Tbit/s är den kommande standardnivå som stora delar av industrin siktar på, efter dagens mest kapabla standard om 100 Gbit/s. ZTE:s rekordöverföring, publicerad som ett så kallat "post-deadline paper" vid konferensen OECC i Taiwan, är ett led i företagets ansträngningar att inta en ledarposition på Tbit-området.

ZTE använde våglängdsmultiplexering på 24 kanaler – 12 på C-bandet och 12 på L-bandet. I varje kanal överfördes 1,3 TBit/s, vilket motsvarar 1 Tbit/s användbar bandbredd efter borttagning av felkorringerande kod (FEC, forward error correction). Varje signal mottogs med QPSK-modulering (Quadrature Phase Shift Keying) av polariseserad våglängdsmultiplexering, optisk OFDM-modulering och koherent optisk detektion.

Överföringen skedde över en 2400 km lång standard singelmodfiber, försedd med konventionella erbiumdopade fiberförstärkare. Datamängden motsvarar omkring 125 filmer i HD-kvalitet per sekund.

Huruvida överföringen är ett världsrekord kan dock diskuteras. Redan 2007 lyckades Alcatel-Lucent i samarbete med japanska NTIICT klämma igenom 25,6 Tbit/s i en optisk fiber (länk). Där användes dock 160 våglängdsmultiplexerade kanaler, och fibern var bara tiondelen så lång, 240 km.

I maj demonstrerade forskare vid högskolan i Karlsruhe en överföring av 26 Tbit/s med en enda laserstråle över 50 km (länk). Nyckeln där var en ny avkodningsprocess som med rent optiska manipulationer bryter ner de högsta datatakterna till lägre hastighet för att kunna bearbeta signalerna elektroniskt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)