JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alcatel Lucents patent värda mer än företaget
Aktiefallet har gjort att telekomjätten Alcatel-Lucents börsvärde inte är högre än 7,8 miljarder dollar. Men en analytiker värderar företagets patentporfölj till 9 miljarder dollar.
Budgivningen på den patentportfölj från Nortel som ropades för 28 miljarder kronor av ett konsortium med bland andra Apple, Microsoft och Ericsson (länk) har fått upp analytikernas ögon på värdet av immateriella tillgångar. Men dessa innebär inte automatiskt att aktien stiger.

Ett tydligt exempel är Alcatel-Lucent, som enligt nyhetsbyrån Bloomberg har en patentportfölj som kan vara "dubbelt så mycket värd" som Nortels. När Alcatel köpte Lucent 2006 ingick även Bell Labs, en av världens mest patentsökande forskningsorganisationer. Portföljen innehåller omkring 14 000 patent, och därtill 4 800 patentansökningar.

Men Alcatel-Lucent har gått med förlust varje år sedan fusionen, och börsvärdet har rasat från 100 miljarder dollar till dagens cirka 7,8 miljarder. Fransk arbetslagstiftning är inte heller något som lockar investerare, konstaterar Bloomberg.

Flera analytiker menar dock att aktien är på tok för lågt värderad. Om bolaget styckades och såldes i delar – som Nortel – skulle det förmodligen inbringa omkring 20 miljarder dollar enligt analyshuset Evercore.

– Investerare borde titta på den stora patentportföljen som har ett verkligt värde i stället för att fokusera på den förlustbringande verksamheten, säger Alkesh Shah, analytiker på Evercore.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)