JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 23 januari 2020 VECKA 04
Marknaden för komponenter som skördar energi från omgivningen väntas växa till 4,4 miljarder dollar år 2021, enligt en analys från Idtechex. Företaget menar att hundra tusentals energiskördande sensorer kommer att dyka upp i exempelvis mobiler och läsplattor liksom inom industrin.
Det har skördats energi med solceller och olika formar av dynamometrar under många år och idag är den marknaden värd runt 0,7 miljarder dollar, enligt analyshuset Idtechex.

Men blickar man framåt så kommer utbudet av energiskördande teknik att förändras ganska ordentligt under de närmaste åren, menar Idtechex som just släppt en rapport i ämnet. Förmågan att utnyttja solenergin fortsätter att utvecklas, men företaget ser också stor potential i mekanisk och termisk energi. Som exempel nämner man att BMW och GM samarbetar kring metoder att ta tillvara den energi som idag går förlorad i form av värme i bilens motor och avgaser.
 
Samtidigt är det tydligt att olika former av lagstiftningar i världens länder kommer att skynda på utvecklingen. Exempelvis kräver en ny lag i Storbritannien att alla klassrum har sensorer som mäter koloxidhalten och i USA vill regeringen ha automatisk övervakning av trycket i däcken på bilar.

En utmaning framöver är dock att skapa standarder, menar Idtechex. Idag är de flesta lösningar proprietära, vilket bromsar framfarten. Samtidigt påpekar analyshuset att alltför många enbart erbjuder hårdvara. För att få riktig fart på försäljningen måste fler komma med fullständiga lösningar med tillhörande mjukvara, är budskapet.  

Så här är dagens energiskördande teknik fördelad idag, enligt Idtechex:

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)