JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronisk tatuering ställer diagnos

Elektronisk tatuering ställer diagnos

Ett flexibelt substrat med sensorer, diagnostik, kommunikation och gränssnitt, som kan fästas på huden som en leksakstatuering, har utvecklats av forskare i Illinois. Plattformen kan användas för exempelvis EEG- och muskelmätningar.
– Vi tror att detta är ett viktigt konceptuellt steg i kroppsnära elektronik, något som knappt märks av bäraren, säger Todd Coleman, forskningsledare vid University of Illinois Urbana-Champaign i ett pressmeddelande.

Plattformen som forskarna där tagit fram påminner om en leksakstatuering – den blöts först upp i vatten och fästs sedan som en plastfilm på huden. Substratet är flexibelt nog att följa med när huden vrids och sträcks, utan att elektronikens funktion påverkas. Elektroniken – sensorer, lysdioder, transistorer och rf-komponenter – sitter mellan filmen och huden. Även solceller kan ingå, som strömkälla. Plattformen blir därmed helt trådlös, och bäraren får full rörelsefrihet.

Två tilltänkta användningsområden är mätningar av hjärnsignaler, EEG, och mätningar av muskelaktivitet, EMG.

– Om vi vill förstå hur hjärnan fungerar i en naturlig omgivning så går det inte att använda EEG i labbmiljö. Det bästa sättet är att spela in hjärnans signaler utan att bäraren tänker på sensorerna, säger Coleman.

Han tror också att plattformen kan användas för att underlätta kommunikationen med människor med funktionshinder. Exempelvis kan en person med sjukdomen ALS lära sig styra datorer via tatueringarna. Forskarna har visat att det går att styra videospel med hjälp av de inbyggda sensorerna.

Tekniken håller på att kommersialiseras via ett bolag kallat Mc10, startat av ett par personer i forskargruppen. Enligt universitetet är en stor del av plattformen framtagen genom enkla anpassningar av teknik som redan används inom halvledarindustrin, vilket ska göra tatueringarna enkla att massproducera.

Nästa steg i utvecklingen är att integrera några av de idag diskreta funktionerna på plattformen, samt att addera wlan-funktionalitet.

Tekniken beskrivs i senaste numret av tidskriften Science (länk)

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)