JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 3 juni 2020 VECKA 23
Nasa har hittat tenntrådar, så kallade tin whiskers, i en trasig givarmodul till en Toyota Camry. Upptäckten kopplas samman med problemet med skenande Toyotabilar. Vi har länken till Nasas presentation.
Den elektroniska gaspedalen pekades tidigt ut som en möjlig förklaring till att ett antal Toyotabilar skenat okontrollerat. Sedermera friades den i den utredning som den amerikanska staten genomförde. Men i en rapport som publicerats av Nasa framgår att det kan bildas tunna tenntrådar, så kallade tin whiskers, som ger oavsiktlig kontakt mellan två ledare i den elektroniska givarmodulen till gaspedalen.

Den elektronikmodul som Nasa undersökt kommer från en Toyota Camry av 2003 års modell. Bilen hade gått 13 000  mil när ägaren blev tvungen att byta elektronikmodulen till gaspedalen. Orsaken var att motorn inte svarade på gaspådrag, för att sedan rusa på fullt varv. Bilen hoppade och ryckte, den gick inte att köra, men problemet påverkade inte bromssystemet.

Ägaren tvingades byta givarmodulen och frågade sedan Nasa om organisationen, som har en specialistgrupp för just tin whiskers, ville undersöka den. Han ansåg att givaren borde hålla betydligt längre.

Sagt och gjort, Nasa plockade isär modulen som har dubbla givare. Man hittade 17 tenntrådar, som var längre än 50 um, bland annat en som skapade förbindelse mellan de två givarna i modulen. Alla steg dokumenterades och resultaten presenterades på en konferens om tin whiskers i höstas. Presentationsmaterialet finns här (länk)
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)