JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vätgas gör grafen mer användbart

Vätgas gör grafen mer användbart

Genom att addera lite vätgas eller helium till halvledarmaterialet grafen går det få det nya supermaterialet mer användbart. Det visar forskare på Linköpings universitet.  
Sedan nobelpriset i fysik gick till de två ryska forskarna Andre Geim och Konstantin Novoselov år 2010 för att de lyckats skapa den första atomtjocka flagan kol – grafen – har materialet rönt stor uppmärksamhet. För svensk del är det positivt, eftersom mycket forskning kring grafen bedrivs här i landet.

I en färsk studie från Linköpings universitet har forskarna visat på att attraktionskrafter mellan kolatomerna, som gör att lagren dras till varandra, kan upphävas genom en litet tillsats av exempelvis vätgas. Därmed stöter istället grafenskikten bort varandra och svävar fritt med några nanometers mellanrum.

Professor Bo Sernelius, som genomfört studien med sin tidigare doktorand Mathias Boström, pekar på att upptäckten kan ge flera möjliga tillämpningar, såsom lagring av vätgas som fordonsbränsle eller framställning av enstaka grafenlager genom att skala av dem från en trave som fått växa på ett underlag av exempelvis kiselkarbid, en metod som utvecklats vid Linköpings universitet. Repulsiva krafter är dessutom idealiska för tillverkning av friktionsfria komponenter i nanostorlek, till exempel robotar och sensorer för medicinska ändamål, menar forskarna.

I januarinumret av tidskriften Physical Review A presenteras de svenska forskarnas beräkningar (se länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)