JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tapeten som blockerar wifi

Tapeten som blockerar wifi

Nästa år kan du tapetsera med en tapet som stänger inne ditt wlan men som släpper igenom tv- och mobilsignalerna. Tapeten är utvecklad i Frankrike och ska tillverkas av finska Ahlstrom.
Väggbeklädnader som blockerar radiosignaler har funnits länge men tekniken är dyr och därmed förbehållen ett fåtal användare. Forskare på Institut Polytechnique i Grenoble har tillsammans med kollegor på Centre Technique du Papier tagit fram en tryckteknik med ett silverbaserat och ledande bläck.

Genom att trycka ett patenterat mönster som liknar snöflingor med ett ledande bläck går det att styra vilka frekvensband som blockeras och vilka som slinker igenom. Man kan till exempel välja 0,9, 1,8 och 2,1 GHz för GSM-banden eller 2,45 GHz och 5,5 GHz för wifi.

Mönstret kan tryckas som ett underliggande lager på till exempel tapeter, golvplankor och skivmaterial. För att få ett helt skärmat rum måste ju även golv, tak, dörrar och fönster täckas över, men kanske går det att trycka mönstret på en genomskinlig film som placeras på fönstren?

Inget sägs om till exempel tapetvåderna måste förbindas elektriskt eller vilken dämpning man uppnår.

Tekniken ska vara så billig att den passar även för konsumentmarknaden. Enligt entreprenörssajten Springwise ska tapeten kosta som en medeldyr tapet och produktionen ska komma igång nästa år.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)