JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Bristol quantum photonics component

Forskare:
Kvantdator om fem år

En grupp forskare på universitetet i Bristol påstår sig ha en kvantdator redo inom fem år. Utvecklingen sker i samarbete med bland annat Nokia och Toshiba.
Idén om att utnyttja kvantfysikens lagar för att utföra beräkningar kan snart blivit verklighet. I alla fall om man får tro ett gäng forskare i Bristol.

– Vi väntar oss att få se de första komponenterna om kanske fem år. På den tidshorisonten förväntar vi oss att ha en komponent som kan överträffa en normal  dator, även en superdator. Inom fem år kommer vi att ha en komponent som kan utföra en mycket specifik uppgift som ligger bortom vad konventionella datorer klarar av, säger Mark Thompson på universitetet i Bristol, till tidningen PC Pro.

Forskarna säger sig ha hittat ett sätt att tillverka kvantdatorkomponenter med hjälp av dagens halvledarteknik.

– Samma teknik som folk använder för att masstillverka mikroprocessorer. Infrastrukturen finns redan på plats, så när som helst skulle vi kunna trycka ut fler miljoner exemplar, säger Mark Thompson.

– Det betyder att vi kan fokusera på att utveckla nya sorters komponenter, utan att behöva bekymra oss över produktionstekniken.

Komponenterna utför beräkningarna optiskt.

– Istället för att styra elektroner, som i en vanlig mikroprocessor, så styr vi fotoner, enskilda ljuspartiklar, säger Mark Thompson.

Forskarnas lösning ska bland annat kunna användas för att låta människor kommunicera med absolut sekretess, för att utveckla nya material och mediciner och för att  förstå fotosyntes och därmed tillverka ultraeffektiva solceller. Och så ska den kunna göra primtalsfaktorisering.

Forskarna säger sig ha tillverkat de grundläggande komponenterna.

– För att göra en analogi med datorspråk, så har vi demonstrerat att vi tillverkat en transistor, och nu kan vi sätt samman dessa transistorer till en enkel integrerad krets.

– Från det att transistorn upptäcktes till den första integrerade kretsen, så tog det faktiskt några år att få fram en fungerande prototyp. Så det handlar om att att utveckla tekniken steg för steg  till något som är stort och komplext nog för att kunna göra någonting meningsfullt.

Kretsen har utvecklats i samarbete med andra universitet och med bland annat Toshiba och Nokia. Resultaten kommer att presenteras under en konferens i Aberdeen under veckan.

Intervjun med Mark Thompson finns i tidningen PC Pro, här (länk).
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)