JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rekord: Fem Mbit lagrat och läst i DNA

Harvard DNA storage archive technologyRekord: Fem megabit
lagrat och läst i DNA

En forskargrupp har lagrat en bok, inklusive bilder, i DNA och läst ut informationen igen. Det är 700 gånger mer information än det tidigare rekordet.
Informationen lagras i block om 96 bitar med 19 bitars numrering för att bitarna ska kunna pusslas samman vid läsning. Ytterligare några bitar är kod för läsning och kopiering av blocket.

DNA består av fyra symboler – A, C, T och G – och egentligen skulle man kunna lagra två bitar per symbol. Men för att undvika långa konsekutiva sekvenser av samma symbol – som är svårt att läsa – växlar man mellan två olika symboler för ett respektive noll.

Forskarna – som arbetar på Harvard Medical School – använde standardutrustning för produktion och sekvensering av DNA. De ska nu lära sig mer om  felrättande koder – 10 bitar lästes fel.

DNA är ett extremt robust datalagringsmedium. I naturen kan man hitta och läsa urtida DNA.

– Du kan dumpa det i öknen eller på bakgården och 400 000 år senare går det fortfarande att läsa, säger en av forskarna.

Men för att få den beständigheten ska du undvika att lagra information i levande celler – evolutionen rensar bort DNA-kod som organismen inte har nytta av.

Tekniken har mycket högre densitet – 5,5 petabit per kubikmillimeter – än alla nuvarande former av elektroniska media, framför allt beroende på att DNA-strängarna rullar ihop sig i tre dimensioner. Magnetiska hårddiskar närmar sig idag en densitet på 1 gigabit per kvadratmillimeter.

I läs- och skrivhastighet leder elektroniska minnen.

Och i pris. I alla fall för typiska tillämpningar – när det gäller arkivering  för århundraden är DNA-lagring redan idag ett konkurrenskraftigt alternativ, enligt forskarna. De påpekar att det finns tillämpningar där läshastighet inte är så viktig – i en övervakningsfilm är det kanske bara ett kort fragment som behöver sökas upp och läsas av i efterhand.

Priset för DNA-lagring sjunker mycket snabbare än Moores lag, det divideras med fem varje år.

Forskarna lagrade en bok med ett för ändamålet lämpligt budskap, och som en av författarna dessutom är medförfattare till: ”Regenes – Hur syntetisk biologi kommer att återuppfinna naturen och oss själva”. 54198 stycken 96-bitars block gick åt för att lagra boken.

I processen skapades 70 miljarder kopior av boken. Forskarna funderade ett tag på att bifoga en DNA-kopia till varje pappersexemplar av boken, men avstod – för att markera att det behövs en diskussion kring säkerhet, sekretess och etik kring DNA-datalagring.

Resultatet publiceras i tidskriften Science.

1988 demonstrerades för första gången att information kunde lagras i DNA. Det förra rekordet löd på 7920 bitar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)