JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nujira på patentjakt
Brittiska Nujira, som beskriver sig självt som världsledande inom så kallad enveloppstyrning (envelope tracking), samlar patent på hög. Företagets teknik påstås kunna halvera effektförbrukningen i radiobasstationer liksom i mobiltelefoner.
I fjol stod  Nujira bakom 30 procent av alla patent som publicerades inom  enveloppstyrning. Och i år har företaget ökat takten ytterligare i sin jakt efter patent. Så sent som i april basunerade företaget ut sitt 100:e patent inom enveloppstyrning. Idag – bara drygt fem månader senare – har ytterligare 25 patent tillkommit i företagets portfölj.

– Nujiras patenterade ET-arkitektur är den enda som stöder 20 MHz, och är också skalbar att stödja bandbredder som krävs för LTE-Advanced. Det är också den enda metoden som öppnar dörren för ytterligare integration av effektförstärkare i CMOS i RF-slutsteget, hävdar Tim Haynes, vd på Nujira.

Men man frågar sig varför företaget – som arbetat aktivt med enveloppstyrning sedan 2002 – skapat denna patentrusch nu. Vill företaget måne göra sig attraktivt inför ett eventuellt uppköp, eller handlar det enbart om att skydda ip och blockera andra?

Flera andra företaget jobbar väldigt aktiva med att försöka ta fram lösningar baserade på enveloppstyrning, vilket inte är trivialt framför allt inte inom radiobasstationer. Inte ens Nujira har – om man får tolka nyhetsflödet – gjort någon större succé inom det området ännu. Däremot hoppas företaget mycket på 4G-basstationer, nu när tekniken rullas ut.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)