JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Komplett radar på 8x8 mm

122 GHz radar SuccessKomplett radar på 8x8 mm

En radar på 122 GHz som inte är större än 8x8 mm och kostar under en euro, det är resultatet av EU-projektet Success. Tekniken öppnar för helt nya tillämpningar där man behöver mäta avstånd eller rörelser med millimeterprecision.
Bättre backkameror i bilarna, robotar som kan arbeta sida vid sida med människor eller varför inte tapeter med inbyggda rörelsedetektorer? Möjligheterna är i princip oändliga för den minimala radarmodulen som nyligen demonstrerats.

Att modulen är så liten hänger bland annat samman med att den arbetar på 122 GHz vilket ger en våglängd på cirka 2,5 mm. Dessutom har man inom projektet utvecklat nya byggsätt för att kunna integrera alla delar till radarn inklusive antennerna i en och samma modul vilken går att ytmonteras.

Själva radarkretsen är tillverkad i en 0,13 µm BiCMOS process i kiselgermanium. Den homodyna sändtagaren, som designats av det tyska forskningsinstitutet IHP tillsammans med Silicon Radar, har en spänningsstyrd oscillator på 120 GHz, flera förstärkare, en kvadraturblandare (IQ) liksom filter. Sensorn har inbyggd självtest inklusive mätning av effektnivån och frekvensen. Delar av sensorn kan styras digitalt via ett SPI-gränssnitt.

De enda anslutningarna till radarmodulen är för spänningsmatning och basbandssignaler.

Kapslingen är nyutvecklad och baseras på ett substrat av LTCC (Low Temperature Co-fired Ceramic) från finska Selmic.

De två antennerna för sändning och mottagning är integrerade i kapseln och designade av Karlsruhe Institute of Technology. Antennerna är tillverkade på en tunn och flexibel polymer medan jordplanet utgörs av en metallisering på kapseln. Antennloben blir därmed riktad rakt upp från kretskortet där kretsen monteras.

Mer information finns på konsortiets hemsida (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)