JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 6 juli 2020 VECKA 28

Silicon EuropeSilicon Europe vill säkra Europas halvledarindustri

De fyra halvledarklustren i Tyskland, Nederländerna, Belgien och Frankrike går samman för att stärka sina möjligheter att påverka makthavare och därmed säkra Europas position inom området.
Europa är ledande när det gäller energieffektiv elektronik, ett kunnande som är viktigt för regionens konkurrenskraft i framtiden, hävdar nystartade Silicon Europe. Klustret samlar närmare 800 företag, organisationer och forskningsinstitut.

Självklart finns jättar som ST Microelectronics,  NXP, Thales Globalfoundries och Infineon med, men 75 procent av företag är små eller medelstora. Och de står för 150 000 arbetstillfällen. Dessutom deltar forskningsinstitut som Imec, CEA-Leti och Fraunhofer.

Visserligen har Europas halvledarindustri tappat i betydelse det senaste decenniet. År 2000 stod Europeiska halvledartillverkare för 21 procent av marknaden. Idag är den siffran nere på 16 procent. Trots det sysselsätter branschen 110 000 personer plus ytterligare 105 000 bland underleverantörer och utrustningstillverkare.

Genom att samarbeta mer utnyttjas resurserna bättre och det går dessutom att marknadsföra den existerande kunskapen bättre, så att den kommer till nytta i industrin.

De fyra existerande klustren som bildar Silicon Europe är tyska Silicon Saxony med Dresden som nav för över 300 företag som sysselsätter 48 000 personer. I området finns förutom en av Globalfoundries halvledarfabriker kunskap om mikro- och nanoteknik, solceller, organisk och tryckt elektronik liksom energieffektiva system, kommunikation och sensornätverk.

Minalogic är ett franskt kluster kring Grenoble med 204 parter och över 39 000 anställda. Bland annat ingår ST Microelectronics halvledarfabrik i Crolles. I området utvecklas processer för mikro- och nanoteknik liksom tekniker för systemkretsar,

I Nederländerna finns Point-One med 170 parter inklusive litografijätten ASML. Inom klustret utvecklas mekatronik, integrerade kretsar och fotonik liksom mikro- och nanoteknik.

Det minsta av fyra klustren är DSP Valley i Belgien med sina 75 deltagare. Klustret fokuserar på utveckling av hårdvara liksom mjukvara för bland annat signalbehandling och systemkretsar.

Mer information finns på www.silicon-europe.eu.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)