JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers jagar studenter till rymdprogrammet

Chalmers jagar studenter till rymdprogrammet

I förra veckan lade Chalmers-docenten Hans Hjelmgren ut en reklamfilm om mastersprogrammet Wireless, Photonics & Space Engineering. Redan i morgon går ansökningstiden ut för internationella studenter.
– Det går att skicka in ansökningar efter den 15:e men de graderas då efter  ansökningsdatum i stället för meriter, skriver Hans Hjelmgren på Linkedin-gruppen Microwave Road.

Mastersprogrammet är tvåårigt och går dagtid på heltid. För utomeuropeiska studenter kostar det 140 000 kronor per år.

Chalmers lovar en gedigen utbildning inom trådlöst, fotonik och rymdteknik för alla som genomgår den tvååriga mastersubildningen.

Så här skriver Chalmers i programförklaringen.

1.    Ryggraden i modern telekominfrastruktur är de optiska fibersystemen i kombination med trådlös teknik och satellittäckning.
2.    Användningsområdet för fotoknik och mikrovågsteknik inom medicinsk teknik är enormt.
3.    Satellitsystem baserade på mikrovågsteknik är i dag en  del av allas vår vardag med tv-sändningar, navigering och väderprognoser.

Chalmers är navet i det svenska mikrovågsklustret i västra Sverige och internationellt känt för forskning inom mikrovågor, antenner och kommunikationssystem.

Redan för sextio år sedan startade Chalmers forskning i radioastronomi och utveckling av radiomottagare.

Det resulterade i en rad företagsetableringar inom mikrovågsteknik i västra Sverige, inte minst Ericsson och Saab som är de största arbetsgivarna på det här området i regionen.

Ericsson utvecklar radiobasstationer och radiolänkar och Saab gör radarsystem.

Här finns också schweiziska Ruag, som tagit över Saabs rymdbolag Saab Space, radarbolaget Rosemount Tank Radar och antennbolaget Arkivator.

Runt de stora företagen har en rad entreprenörsföretag tagit plats – Omnisys Instruments för sensorer för rymdindustrin, Foodradar Systens för mikrovågsundersökning av livsmedel, Medfield Diagnostics för medicinsk mikrovågsteknik, samt antennföretaget Bluetest.

Filmen ligger ute på videosajten Vimeo. Se den här (länk)

Läs intervjun med Hans Hjelmgren här: (länk)

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)