JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Då tog läsplattan över ledartröjan
Fjärde kvartalet förra året går till historien som den tidpunkt då surfplattan gick om persondatorn. I stället för att ersätta den gamla pc:n med en ny pc lägger konsumenterna nu pengarna på en surfplatta, konstaterar analysföretaget Gartner i dag.
Försäljningen av nya persondatorer föll med nästan 5 procent under fjärde kvartalet 2012, rapporterar Gartner i sin nya rapport över världens pc-försäljning.

Men det var inte konjunkturnedgångens fel utan en tydlig signal om att den strukturella förändring av datormarknaden som man väntat på nu blivit verklighet.

-    Surfplattorna har dramatiskt förändrat landskapet för persondatorer, säger Mikako Kitagawa, chefsanalytiker på Gartner.

Tidigare trodde analytikerna att pc och surfplattor skulle kunna leva sida vid sida men nu är tecknen tydliga på att konsumenterna väljer att behålla den gamla persondatorn och i stället köpa en ny surfplatta för dagligt bruk.

Den här utvecklingen tog fart under förra året när det kom ut en rad billiga surfplattor på marknaden.

-    Det som kan vara positivt för pc-industrin är att surfplattorna ersätter de enklaste och billigaste pc-datorerna. Det innebär att vi kan komma att se stigande priser på pc-marknaden i takt med att konsumenterna köper mer avancerade datorer för andra ändamål än vanligt internetsurfande, säger Mikako Kitagawa i ett pressmeddelande.

HP är fortfarande världens största pc-tillverkare före Lenovo och Dell.

Största förlorarna, både under fjärde kvartalet och året som helhet, är Dell och Acer. Dell tappade 21 procent under fjärde kvartalet och Acer 11 procent.

Vinnare, både under fjärde kvartalet och för helåret 2012 var Lenovo och Asus.

Världens största pc-tillverkare 2012

HP 57 miljoner enheter
Lenovo 52 miljoner
Dell 38 miljoner
Acer 37 miljoner
Asus 24 miljoner
Övriga 146 miljoner
Totalt världen 2012: 353 miljoner pc, en minskning med 3,5 procent jämfört med 2011.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)